Iedereen houdt van slaap. De een slaapt meer dan de ander, omdat het lichaam het nodig heeft. Een keer uitslapen is daarom ook geen overbodige luxe. Het kan echter zijn dat je veel te veel slaap nodig hebt en hierdoor ook voor langere tijd in bed blijft liggen. Het is dan van belang dat je stappen gaat ondernemen. Te veel slapen kan namelijk niet alleen slecht zijn voor het lichaam, maar ook voor de sociale contacten en grotere problemen opleveren. Maar hoe kan je er dan voor zorgen dat je weer een gemiddelde nacht slaap krijgt? En wat kun je doen om jouw lichaam te helpen bij het proces? Dit artikel zet alles voor jou op een rij.
Hoeveel slaap is te veel?
Je kan je afvragen hoeveel slaap dan te veel is. Voor de een is een aantal uren per nacht voldoende, terwijl anderen meer slaap nodig hebben. Toch is er een bepaald aantal uren waar je aan moet denken. Hiervoor moet je kijken naar wat normale slaappatronen zijn. De meeste volwassenen hebben ongeveer 7 tot 9 uur slaap nodig. Hier kun je weleens overheen gaan, zonder dat het problemen oplevert. Als je regelmatig meer dan 9 of 10 uur slaapt, is het echter weer te veel. Vanaf dat moment is het goed om stappen te ondernemen en een normaal slaappatroon aan te houden. Het is van belang dat je voldoende slaap krijgt, maar ook niet te veel.
De redenen voor te veel slapen
Maar waarom slapen mensen dan te veel? De hoeveelheid slaap die we krijgen, hangt af van een groot aantal factoren. Voordat je stappen kan ondernemen voor een normaal slaappatroon moet je daarom weten wat de oorzaak is van jouw eigen slaapritme. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een hypersomnie stoornis hebt. Het is een medische aandoening waarbij je overdreven slaperig bent gedurende de dag. Zelfs na een goede nachtrust houd je dit slaperige gevoel. Voordat je stappen kan ondernemen is het goed om een arts te raadplegen.
Andere oorzaken hebben te maken met het mentale welzijn. Een depressie kan bijvoorbeeld leiden tot overmatige slaperigheid en vermoeidheid. Mensen met depressie hebben vaak moeite met het reguleren van hun slaappatronen. Hoge niveaus van stress en angst kunnen je slaappatronen verstoren en leiden tot overmatige slaperigheid. Mocht een van deze zaken aan de hand zijn, dan kan het zomaar zijn dat je meer hulp nodig hebt. Aarzel daarom niet om een professional in te schakelen als je hiermee kampt. Deze kan er dan voor zorgen dat er gewerkt wordt aan de mentale aspecten, zodat je weer in een goed slaapritme kan komen.
Er zijn ook medische aandoeningen die ervoor zorgen dat je te veel slaapt. Een van de aandoeningen is slaapapneu. Het is een aandoening waarbij je ademhaling tijdens de slaap herhaaldelijk stopt en begint. Dit kan leiden tot fragmentatie van de slaap en overdreven slaperigheid overdag. Ook hiervoor kan je de arts raadplegen, zodat je de juiste apparaten krijgt. En wat dacht je van medicatie? Sommige medicijnen kunnen slaperigheid als bijwerking hebben. Ondanks dat je uren per nacht slaapt, kan het zijn dat je alsnog moe bent en geneigd bent om overdag op bed te gaan liggen. Ook kan jouw bed invloed hebben. Iedereen heeft wat anders nodig van een bed en matras; het hebben van een bed dat bij jou past kan voor betere slaapkwaliteit zorgen.
Hoe verander je het slaappatroon?
Nu de oorzaken van te veel slaap bekend zijn, kan je kijken naar manieren om het slaappatroon te verbeteren. Het is aan te raden om hier eerst een arts voor te raadplegen. Vooral als je het vermoeden hebt dat er medische aandoeningen aan ten grondslag liggen is dit de beste stap om te ondernemen. Een arts kan tests uitvoeren en jouw medische geschiedenis analyseren om te zien of er iets is wat de oorzaak zou kunnen zijn. Als dit het geval is, kan de arts medicatie voorschrijven of je doorverwijzen naar een therapeut. Ook zou je een slaaprobot of een slaapmasker aan kunnen schaffen.
Een goed slaapritme ontwikkelen
Je begint dan met het aanpassen van het slaappatroon. Vooral als er geen medische aandoeningen zijn. Je kan beginnen met een regelmatig slaapschema instellen. Ga op dezelfde tijd naar bed en sta ook op een vaste tijd op. Dit helpt jouw lichaam om een ritme te ontwikkelen. Vermijd ook om overdag naar bed te gaan of op de bank te liggen, zelfs als je slaperig bent. Het kan jouw slaapritme enorm verstoren als je overdag gaat slapen. En zorg dat je overdag niet te veel cafeïne en alcohol inneemt. Ook deze verstoren namelijk het slaapritme. Een aantal uren voordat je gaat slapen stoppen kan helpen om niet te veel meer te slapen en de juiste uren aan te houden.
Een goede routine voor het slapen
Een rustige routine voor het slapengaan kan je helpen ontspannen en tot rust komen voor het slapengaan. Dit kan onder andere een warm bad, lezen, meditatie of zachte muziek bevatten. En vermijd schermtijd voor het slapengaan. Blootstelling aan het blauwe licht van smartphones, tablets en computers kan de productie van melatonine, het slaaphormoon, belemmeren. Probeer minstens een uur voor het slapengaan je schermtijd te beperken. Zorg ervoor dat je slaapomgeving rustgevend en comfortabel is. Dit omvat een comfortabel matras en kussen, verduisteringsgordijnen en een aangename kamertemperatuur. Jouw lichaam kan dan al in een goede slaapmodus terechtkomen. Om jezelf ’s ochtends uit bed te krijgen, gebruik wekkers en timers. Stel ze op verschillende plaatsen in je kamer in, zodat je echt moet opstaan om ze uit te schakelen. Dit kan helpen om snoozen te voorkomen en je ochtendroutine op gang te brengen.
De levensstijl verbeteren
Ook jouw levensstijl speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van het slaappatroon. Zorg bijvoorbeeld voor regelmatige lichaamsbeweging. Train niet te laat op de dag, omdat dit jouw lichaam wakker kan houden door de adrenaline. Sporten in de ochtenduren of vroeg in de avond helpen om jouw lichaam te stimuleren. Actiever zijn gedurende de dag kan jouw lichaamsprocessen ook verbeteren. Lichamelijke activiteit kan je helpen energieker te voelen en de behoefte aan overdreven veel slaap te verminderen. Maak bijvoorbeeld een wandeling tijdens de lunchpauze of doe wat lichte lichaamsbeweging in de ochtend om jezelf op gang te krijgen.
Een gezond dieet werkt met slaap
Voeg hier ook een gezond dieet aan toe. Je dieet kan een grote invloed hebben op je slaap. Eet een uitgebalanceerd dieet en vermijd grote maaltijden vlak voor het slapengaan. Sommige voedingsmiddelen, zoals kalkoen, bevatten tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van melatonine kan bevorderen. Overweeg ook voedingsmiddelen met melatonine, zoals kersen, in je dieet op te nemen. En beperk stimulerende middelen. Stimulerende middelen zoals nicotine en bepaalde medicijnen kunnen je wakker houden. Als je problemen hebt met te veel slapen, overweeg dan te stoppen met roken en bespreek eventuele medicijnen met je arts.
De omgeving waarin je slaapt veranderen
De omgeving waarin je slaapt, kan ook van invloed zijn op je slaappatroon. Zorg ervoor dat je slaapkamer donker en stil genoeg is. Overweeg het gebruik van oordopjes of een witte geluidsbron, zoals een luchtbevochtiger of een ventilator, om storende geluiden te maskeren. Kijk dus eens kritisch rond in de slaapkamer om ervoor te zorgen dat je de juiste aanpassingen kan doen. Zo heb je de mogelijkheid om de juiste aanpassingen te doen en te voorkomen dat er iets is wat jou wakker houdt. Het kan voorkomen dat je met veel inspanning alsnog geen goed slaapritme ontwikkelt.
Houd een dagboek bij
Het bijhouden van een slaapdagboek kan je helpen inzicht te krijgen in je slaappatroon. Noteer wanneer je naar bed gaat, wanneer je wakker wordt, hoeveel uren je slaapt, en eventuele symptomen van overdreven slaperigheid. Hierdoor kun je patronen identificeren en zien welke veranderingen in je levensstijl effect hebben. Je kan hiermee ook zien hoe jouw mindset geregeld is. Te veel slaap kan namelijk het gevolg zijn van een negatieve mindset. Als je elke ochtend opstaat met het idee dat je te moe bent om de dag aan te kunnen, kan dit een self-fulfilling prophecy worden. Probeer je mindset te veranderen en denk positief over je slaap en je vermogen om actief te zijn.
De juiste hulp inschakelen
Praat met vrienden, familie of een therapeut over je slaapproblemen. Soms kan het delen van je zorgen en het ontvangen van steun van anderen enorm helpen bij het aanpakken van te veel slapen. Als je alle b stappen hebt geprobeerd en nog steeds last hebt van overmatige slaperigheid, overweeg dan professionele hulp van een slaapspecialist. Ze kunnen geavanceerde slaap tests uitvoeren en een specifieke behandeling aanbevelen op basis van je behoeften. Maar wees te allen tijde geduldig als het gaat om het verbeteren van jouw slaapritme. Veranderingen in slaapgewoonten kunnen tijd kosten, en je zult niet altijd onmiddellijke resultaten zien. Blijf consistent en blijf proberen.
Begin met jouw eigen slaapritme
Nu je weet welke veranderingen je aan kan brengen als je te veel slaapt, is het van belang dat je er zelf mee aan de slag gaat. Mocht je dus regelmatig heel veel uren slapen en overdag alsnog moe zijn, kan je het beste zo snel mogelijk beginnen. Te veel slaap beïnvloedt jouw leven immers op een negatieve manier, dus het beste is om er direct mee te beginnen en een arts te raadplegen.
Met een bluetooth slaapmasker slaap je altijd en overal lekker!
Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een bluetooth slaapmasker is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben: