De wintermaanden kunnen bijzonder moeilijk zijn voor ouderen. Elk jaar lopen een aantal mensen botbreuken en andere verwondingen op als direct gevolg van ijzige trottoirs en temperaturen. Bovendien hebben ouderen in de wintermaanden meer kans op griep of longontsteking en hebben ze het vaker koud. Wat moet je precies doen met ouderen die het koud hebben? Het antwoord op deze vraag lees je in dit artikel.
Warmteproductie en warmteverlies
Het feit dat ouderen meer moeite hebben om hun lichaamstemperatuur te regelen, is een van de factoren die bijdragen aan het relatief hoge sterftecijfer onder ouderen. Het lichaam houdt een gezond evenwicht in stand tussen de hoeveelheid warmte die het verliest en de hoeveelheid warmte die het regelmatig produceert. Dit werkt echter niet goed bij ouderen, wat een van de redenen is waarom ouderen het vaak koud hebben. Hoe kunnen we ervoor blijven zorgen dat ouderen het comfortabel hebben? Om het antwoord op deze vraag te kunnen geven, is het belangrijk om eerst in te gaan op de temperatuurregeling van het lichaam.
Temperatuurregeling
De gemiddelde temperatuur van een menselijk lichaam ligt rond de 37 graden Celsius. Deze temperatuur kan bij bepaalde individuen iets hoger of iets lager zijn. Temperaturen van 35,6 tot 38,2 graden Celsius worden beschouwd als typisch voor het menselijk lichaam. Deze temperaturen zijn een gemiddelde voor de periode. In de loop van de dag verschuift je interne temperatuur. De temperatuur van je lichaam is op het laagste punt in de ochtend en op het hoogste punt in de vroege avond. Het menselijk lichaam bevat verschillende systemen voor zowel de aanmaak als de afvoer van warmte om de interne temperatuur stabiel te houden. De hersenen, die ook verantwoordelijk zijn voor het registreren van de temperatuur van het lichaam, regelen deze. Om deze taak te volbrengen worden sensoren gebruikt die bekend staan als thermoreceptoren. Deze receptoren zijn vlak onder het huidoppervlak te vinden en diep in het lichaam. Ze werken samen met de hersenen om in het hele lichaam een interne temperatuur van ongeveer 37 graden Celsius te handhaven.
Te warm
Er kunnen twee dingen gebeuren als de interne temperatuur van het lichaam te hoog is. De snelheid waarmee het hart klopt versnelt als eerste. Dit resulteert in een snellere circulatie van het bloed door het lichaam. Tegelijkertijd gaan de bloedvaten die zich vlak onder het huidoppervlak bevinden meer openstaan. Doordat deze vaten uitzetten, neemt de bloedstroom via de nog dichter bij de huid gelegen haarvaten toe. Ze stralen via de huid meer warmte uit naar de omgeving als gevolg van het toegenomen volume bloed dat nu door hun lichaam stroomt. Dit heeft tot gevolg dat je lichaamstemperatuur afneemt. Het tweede ding dat kan gebeuren is dat je gaat zweten. Met behulp van de warmte van je lichaam zal het vocht dat op je huid achterblijft uiteindelijk verdampen. Dit helpt je om je meer ontspannen te voelen.
Te koud
Als je lichaam wordt blootgesteld aan te lage temperaturen, worden verschillende fysiologische processen in gang gezet. Ten eerste trekken de bloedvaten vlak onder het huidoppervlak samen, waardoor er minder warmte aan de omringende omgeving wordt afgegeven. Ten tweede voel je een rilling opkomen. Als je rilt, genereert de beweging van je spieren warmte, die helpt om de rest van je lichaam op te warmen.
De duidelijke tekenen en symptomen van onderkoeling
Een lagere lichaamstemperatuur, beven, een bleke huidskleur, een trage pols en een trage ademhaling zijn allemaal symptomen waarmee onderkoeling kan worden vastgesteld. Mensen die ouder zijn en alleen wonen, weinig vrienden en familieleden hebben om mee te praten of mobiliteitsproblemen hebben als gevolg van een handicap zijn kwetsbaarder voor de gevaren van onderkoeling. Er zijn daarnaast verschillende geneesmiddelen, zoals kalmeringsmiddelen en antidepressiva, die invloed hebben op het vermogen van het lichaam om zijn temperatuur te regelen en daar een gevaar door vormen.
Kou bij ouderen
Nu het duidelijker is hoe de normale temperatuur van het lichaam wordt gehandhaafd, is de volgende logische vraag waarom het voor ouderen moeilijker is om deze prestatie te leveren. Er is niet één antwoord op deze vraag, want er zijn verschillende factoren die eraan bijdragen. Het onvermogen van oudere bloedvaten om even effectief samen te trekken als reactie op signalen van thermoreceptoren die aangeven dat iemands kerntemperatuur daalt, is een van de factoren die tot deze toestand bijdragen.
Er zijn twee verschillende manieren waarop deze beperking mis kan gaan. In sommige gevallen kunnen de bloedvaten in het lichaam niet snel genoeg meer samentrekken, waardoor ze te lang helemaal wijd open blijven staan. Dit heeft tot gevolg dat een bejaarde een buitensporige hoeveelheid warmte verliest. Er wordt voortdurend bloed naar de oppervlakte van het lichaam gebracht. Een andere factor is dat mensen bij het ouder worden spiermassa verliezen. Als iemand 70 jaar wordt, heeft hij al ongeveer 30 procent van zijn vroegere massa aan spieren verloren. Het wordt moeilijker om de lichaamstemperatuur stabiel te houden als de hoeveelheid spiermassa afneemt, omdat de spieren bij minder spiermassa minder warmte produceren. Rillen is de laatste factor die bijdraagt aan de moeilijkheid om een constante lichaamstemperatuur te handhaven. Rillen is moeilijker voor ouderen, waardoor er water minder warmte wordt gegenereerd. Sterker nog, er zijn bepaalde ouderen die eigenlijk helemaal niet meer kunnen rillen.
Tips tegen kou bij ouderen
Het hoeft niet te verbazen dat oudere mensen moeite hebben hun temperatuur op peil te houden. Maar wat kunnen we doen om het probleem op te lossen? Hieronder volgen enkele tips om kou bij ouderen tegen te gaan.
Zorg voor een aangename binnentemperatuur
Om te beginnen is het essentieel dat de temperatuur in huis er een is die aangenaam is voor de bewoners. Omdat de hoogte van deze temperatuur afhankelijk is van de persoon, is het essentieel dat degene die vaak kou ervaart degene is die deze temperatuur instelt.
Pas de kleding op de temperatuur aan
Ouderen meerdere lagen kleding laten aantrekken is nog een andere strategie die nuttig kan zijn. Dit komt doordat warmte wordt vastgehouden tussen de meerdere lagen stof in het product. Daardoor is er een afname van de hoeveelheid warmte die aan de lucht wordt afgegeven. Als de oudere naar buiten moet als de temperatuur onder het vriespunt ligt, zorg dan voor dikke sokken, een lekker warme muts, dikke handschoenen en een zachte sjaal. Als de thermometer of voorhoofdthermometer aangeeft dat de temperatuur gevaarlijk laag gaat worden, kunnen ouderen het beste helemaal niet naar buiten gaan. Als de oudere ondanks de gevaren absoluut naar buiten moet in het winterweer, neem dan voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat de wind en de sneeuw in direct contact komen met de huid. Bedek alle onderdelen die direct kwetsbaar zijn voor de kou.
Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
Nog een tip voor ouderen om het minder koud te hebben, is voldoende lichaamsbeweging. Als ouderen meer bewegen, is er een toename van de hoeveelheid geproduceerde warmte. Dit hoeft niet gepaard te gaan met ingewikkelde lichamelijke leukste activiteiten voor ouderen, het kan gewoon bestaan uit het uitlaten van de hond, een van de leukste spellen voor ouderen of het schoonmaken van het huis.
Wees voorbereid op een stroomstoring
Stroomuitval is een typisch verschijnsel in de winter, en kan zomaar je elektrische warmtedeken doen uitschakelen. Je moet altijd minstens een zaklamp, wat extra batterijen, grote en kleine kaarsen en een radio op batterijen in huis hebben voor noodgevallen. Een handige tip: bewaar deze dingen op een gemakkelijk te onthouden plaats, zodat je er bij nood snel bij kunt. Controleer ook of er warme dekens of hoodie dekens in huis zijn. Kleed je extra warm aan, en kruip indien nodig onder je beste dekbed ouderen met een warme kruik, voor het geval de stroom uitvalt en de temperatuur in huis daardoor daalt. Zo voorkom je dat je lichaam het te koud krijgt. Als je je lichaamstemperatuur stabiel wilt houden, moet je ernaar streven zoveel mogelijk in beweging te blijven.
Streef naar een evenwichtige voeding
Als een oudere veel tijd binnenshuis doorbrengt, kan de dagelijkse maaltijd daardoor minder gevarieerd worden. Vitaminetekorten zijn in verband gebracht met een gebrek aan voeding diversiteit. De herfst- en wintermaanden zijn kritieke tijden om te zorgen voor voldoende vitamine D inname. Doe moeite om veel voedingsmiddelen en dranken in te nemen die rijk zijn aan pre-vitamine D, zoals granen, melk en vis zoals bijvoorbeeld tonijn en zalm.
Neem voorzorgsmaatregelen om blootstelling aan koolmonoxide te voorkomen
Koolmonoxide is een gas dat geurloos, smaakloos en kleurloos is. Het kan ontstaan door allerlei huishoudelijke apparaten en toestellen, zoals een gasfornuis of open haard. Omdat veel ouderen in de winter onze ramen en deuren veel minder openen, is er een verhoogd risico op koolmonoxidevergiftiging in de huizen. Zorg ervoor dat het huis voorzien is van een koolmonoxidemelder en dat deze altijd goed werkende batterijen heeft.
Met een goede thermometer weet u altijd snel, betrouwbaar en goed afleesbaar wat de temperatuur is!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een thermometer is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
Externe bronnen:
Bekijk de beste rollator aanbieding ►