Valpartijen door ouderen kunnen veel gevolgen hebben. Doordat ouderen kwetsbaarder zijn is de schade vaak veel groter dan wanneer een jonger iemand valt. Lichamelijk zijn de gevolgen van een val soms ernstig, want er kunnen breuken, kneuzingen en wonden ontstaan. Bij sommige breuken, zoals bij een heup, kan dat het einde betekenen van de mobiliteit van de oudere. Het gevolg van de valpartij kan zelfs zijn dat hij of zij niet meer thuis kan blijven wonen. Opname in een verzorgingshuis is dan onvermijdelijk.
LET OP:
Deze tekst vervangt geen arts. Raadpleeg altijd uw huisarts, specialist en andere hulpverleners hiervoor. Deze website is niet bedoeld als vervanging van diensten of informatie van (medisch-)professionals en/of zorg verlenende instanties. Bezoekers wordt aangeraden om medische vragen, klachten of symptomen ook voor te leggen hun behandelend arts. We sluiten elke aansprakelijkheid uit voor eventuele schade, directe en indirecte, uit welken hoofde dan ook ontstaan, voortvloeiende uit of verband houdende met het gebruik van of (doen) toepassen van informatie, producten of diensten die worden aangeboden via deze website. Eventuele bedragen op de website dienen altijd geverifieerd te worden met uw persoonlijk adviseur, belastingdienst en extern deskundige.Geestelijke schade door een valpartij
Een valpartij zorgt niet alleen voor lichamelijke schade. Het kan ook voor geestelijke schade zorgen. Uit angst om opnieuw te vallen zullen ouderen situaties die ze als risicovol beschouwen gaan vermijden. Het is uiteraard verstandig om voorzichtig te zijn, maar dat betekent niet dat ouderen nergens meer naartoe kunnen gaan. Dat kan er in het ergste geval toe leiden dat de oudere vereenzaamt en een zeer slechte conditie krijgt. Daardoor wordt de kans dat iemand thuis valt weer veel groter. Daarom is het goed om al het mogelijke te doen om valpartijen te voorkomen. En als je als oudere toch bent gevallen moet dat op een goede manier worden verwerkt.
Tips om valpartijen te voorkomen
Ouderen kunnen zelf heel veel doen om te voorkomen dat ze vallen, vooral in en om het huis. Dat zijn niet allemaal dingen die je zelf moet regelen. Er zijn veel adviseurs en begeleiders die kunnen helpen om de risico’s in een huis te herkennen. Vraag bijvoorbeeld eens aan de gemeente of aan een medewerker van de thuiszorg waar je voor informatie en hulp terecht kunt. Hieronder zijn alvast een aantal handige tips opgesomd.
Blijft fit
Valpartijen worden veroorzaakt doordat je onzeker bent bij het bewegen. Dat komt vaak doordat je minder actief bent dan in het verleden. Daar kunnen allerlei oorzaken voor zijn. Misschien heb je een minder druk sociaal leven, wellicht is er sprake van gezondheidsproblemen of misschien wil je gewoon graag thuis zijn en onder je dekbed liggen. Het is echter toch belangrijk om fit te blijven. Dat kan op vele manieren. Bijvoorbeeld door oefeningen te doen, door mee te doen aan een fitnessgroepje voor senioren, of door elke dag een eind te wandelen. Als je begeleiding wilt om aan je fitheid te werken kan dat, want er zijn talloze beweegprogramma’s die overal in het land worden aangeboden.
Verbeter de veiligheid in huis
Het huis een fijne omgeving, waar echter veel gevaren op de loer liggen. Zelf herken je de gevaren vaak niet, omdat het om situaties gaat waar je al jaren aan gewend bent. Bekende oorzaken van een valpartij zijn rommel op plekken waar die niet hoort te liggen, tapijten met opstaande randen, vloeren die niet helemaal stabiel en egaal zijn, drempels, loshangende snoeren en slechte verlichting. Vooral als je evenwichtsgevoel niet meer optimaal is, kun je gemakkelijk struikelen. En als je niet meer zo fit bent kan dat tot gevolg hebben dat je valt. Vraag bij voorkeur hulp als je je huis veiliger wilt maken.
Controleer de geneesmiddelen
Ouderen gebruiken vaak geneesmiddelen voor meerdere aandoeningen. Bloeddrukverlagende medicijnen zijn berucht wat betreft het verstoren van het evenwicht. Als je meerdere soorten medicijnen tegelijk moet slikken kan dat een nog veel groter effect hebben op het evenwichtsgevoel. Er is dan niet veel nodig om een valpartij te veroorzaken. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen is het goed om de combinatie van alle geneesmiddelen te laten controleren door de huisarts. Soms kan de situatie door een kleine aanpassing sterk worden verbeterd.
Ogen controleren
Valpartijen ontstaan vaak ook door onzekerheid vanwege een slecht zicht of doordat je dingen volledig over het hoofd ziet. Een goed zicht kan enorm helpen om het risico op een valpartij te verkleinen. Laat daarom minstens eens per jaar je ogen controleren, maar liever nog vaker. Ook is het goed om een reservebril te hebben. Als je gewone bril dan kapot gaat hoef je niet wekenlang te wachten totdat je een nieuwe bril hebt, met alle bijbehorende risico’s op een valpartij.
Stevige schoenen die goed passen
Het klinkt misschien raar, maar schoenen zijn ook vaak de oorzaak van een struikelpartij. Dat komt doordat lang niet alle schoenen veilig zijn om op te lopen. Schoenen met een hoge hak en schoenen waar geen zool met een goed profiel onder zit zijn ronduit gevaarlijk. Daar glijd je gemakkelijk op uit. En als je eenmaal begint met struikelen veroorzaakt een hoge hak bijna gegarandeerd een valpartij. Draag als oudere liefst platte schoenen met een goed profiel. Niet alleen buiten, maar ook in huis.
Aandacht voor voeding
De tip om gezonde voeding te eten hoort eigenlijk bij de eerste tip, om fit te blijven. Gezonde voeding draagt bij een aan goede conditie en een sterker lichaam. Als je niet weet wat precies goede voeding is kun je een deskundige raadplegen. Die kan je uitleggen welke soorten voeding voldoende vitaminen, eiwitten en mineralen bevatten. Deze stoffen zijn vooral voor ouderen belangrijk, omdat het lichaam die stoffen in steeds mindere mate aanmaakt.
Op tijd beginnen met valpreventie
Ouderen die nog fit zijn hebben vaak niet in de gaten dat ze een verhoogd risico lopen om te vallen, en hierdoor eerder in een verzorgingshuis kunnen belanden. Het gaat immers goed in en om het huis, dus aan maatregelen nemen denken ze nog niet. Als zij toch een keer ten val komen is de schrik groot. Ze zijn dan wel bereid om maatregelen te nemen, maar weten niet waar ze voor hulp terecht kunnen. Het advies is om dan een thuiszorgmedewerker of de huisarts om hulp te vragen. Als die gevaar constateert zal hij de oudere doorverwijzen naar specialisten. Die analyseren het gevaar en helpen om dit op te lossen.
Trainingen om valpartijen te voorkomen
Een goede gezondheid en een fit lichaam zijn verreweg de beste remedie tegen het ontstaan van valpartijen. Er bestaan diverse programma’s en voorlichtingscampagnes over manieren om op een verantwoorde manier meer te bewegen en fitter te worden. Een aantal daarvan worden nader besproken. Het is voor buitenactiviteiten wellicht een goed idee om een crash detectie sensor aan te schaffen.
Otago oefenprogramma
Dit programma is bedoeld voor ouderen die zelfstandig wonen, maar wel kwetsbaar aan het worden zijn. Het doel van het programma is de spierkracht en het evenwichtsgevoel te verbeteren. Het bestaat uit een reeks beenspierversterkende oefeningen. Er zijn ook oefeningen om het evenwicht te verbeteren. Daarnaast maakt een wandelschema deel uit van het programma. Dit programma kan individueel worden gevolgd, maar ook in groepsverband.
In Balans
In Balans is een groepsprogramma, dat bedoeld is voor ouderen die zich wat onzeker voelen tijdens het lopen, of die bang zijn om te vallen. Veel van de ouderen die dit programma volgen zijn al eens gevallen. Het programma bestaat uit twee onderdelen. Ten eerste wordt er uitgebreid voorlichting gegeven over de factoren waardoor het risico op een valpartij groter wordt. Door die bewustwording zullen ouderen extra voorzichtig worden als ze die factoren in hun eigen huis leren herkennen. Het tweede onderdeel bestaat uit een beweegprogramma. Dat is gebaseerd op Tai Chi. Daarbij ligt de focus op het verbeteren van de conditie, de mobiliteit en het zelfvertrouwen.
Vallen Verleden Tijd
Vallen Verleden Tijd is bedoeld voor ouderen die thuis wonen en een verhoogd valrisico hebben. Dat kan het gevolg zijn van angst om te vallen vanwege een eerdere valpartij. Maar ook problemen met de mobiliteit kunnen voor extra risico’s zorgen. Het doel van dit programma is, dat de deelnemers worden getraind om 15 minuten te lopen zonder gebruik te maken van hulpmiddelen zoals een wandelstok of wandelstok met zitje. Daarnaast is er veel aandacht voor het herkennen van gevaarlijke situaties, het stimuleren van het doen van meer activiteiten, en het verbeteren van de mobiliteit en de balans.
Zicht op Evenwicht
Het programma Zicht op Evenwicht richt zich specifiek op ouderen die last hebben van valangst. Wie bang is om te vallen zal instinctief minder gaan bewegen. Daardoor neemt de spierkracht en het evenwichtsgevoel af, waardoor het risico op een valpartij juist extra groot wordt. Bij Zicht op Evenwicht wordt geprobeerd dit gedrag te doorbreken. Dat wordt gedaan door te werken aan verbetering van het vertrouwen van de ouderen, zodat ze hun eigen mogelijkheden om te bewegen weer beter gaan benutten. Uiteindelijk leidt dat tot meer spierkracht en meer zekerheid tijdens het bewegen. Dit programma wordt aangeboden aan groepen ouderen, die nog wel kunnen lopen, zelfstandig of met een loophulpmiddel.
Thuis Onbezorgd Mobiel (TOM)
Het programma Thuis Onbezorgd Mobiel (TOM) benadert ouderen met een verhoogd valrisico op basis van drie disciplines. Het doel is dat de ouderen meer mobiel worden en tegelijk een grotere mate van zelfredzaamheid krijgen. Het risico op valpartijen wordt daardoor kleiner. Als eerste wordt aandacht besteed aan het bewegen. De ouderen krijgen een beweegtraining die helpt om te voorkomen dat ze vallen. Tijdens de training wordt aandacht besteed aan de risicofactoren in huis.
Het tweede onderwerp van deze training is voeding. Tijdens gezamenlijke lunches wordt voorlichting gegeven over voeding. Ouderen die dat willen kunnen een persoonlijk voedingsadvies krijgen van een diëtist. Omdat dieet te kunnen volgen wordt gebruik gemaakt van een voedingsdagboek. Als derde wordt er gewerkt aan uitbreiding van de sociale contacten. Deze training wordt in groepsverband gegeven. Iedere deelnemer doet de training onder begeleiding van een zogenaamd TOM-maatje.
Aanbieding
Meer bewegen zorgt meestal voor een vitaler lijf en leven!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Gezondheid is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
Externe bronnen:
Bekijk de aanbiedingen ►