Tijdens het koken kunnen er ernstige ongelukken ontstaan, vooral als u wat ouder wordt. De meeste ouderen willen het liefst zo lang mogelijk in hun eigen woning wonen, en zonder hulp voor zichzelf blijven zorgen. Maar er zijn allerlei redenen waardoor dit tot onveilige situaties kan leiden. Op gevorderde leeftijd neemt sowieso uw stabiliteit af. U kunt gemakkelijker het evenwicht verliezen en struikelen of vallen. Ook neemt de kans toe dat u vergeet dat u iets aan het koken bent. Gelukkig zijn er veel manieren om de veiligheid in de keuken te garanderen.
Veiligheid is bewustzijn
U kunt de situatie in huis alleen al een stuk veiliger maken door rekening te houden met een wat verminderde flexibiliteit van uw lichaam. Het is helemaal niet erg om te erkennen dat u minder lenig ben, of dat u wat minder lang kunt staan. Als u daar zelf maar de conclusie aan verbindt, dat u beter moet opletten dat er geen ongelukken gebeuren. Een simpel voorbeeld is, dat u misschien veel losliggende kleedjes en elektriciteitskabels heeft. Door de kabels vast te binden en de kleedjes te vervangen door vloerbedekking waar u niet achter blijft haken of over kunt uitglijden, is het al een stuk veiliger.
Kleding en sieraden
Kleding en sieraden kunnen ook voor gevaarlijke situaties zorgen. Als u graag kleding draagt met wijde mouwen is er een kans dat u daarmee ergens achter blijft haken en kunt vallen. In de keuken kan een wijd kledingstuk vlam vatten boven een gasfornuis, of u kunt er een pot heet theewater mee van het aanrecht trekken. Uw schoeisel heeft ook extra aandacht nodig. Vermijd het dragen van sokken zonder schoenen, of pantoffels waarmee u gemakkelijk uit kunt glijden. Als u schoenen met veters draagt moet u opletten dat u de veters goed strikt.
Verlies van evenwicht voorkomen
Wat er de oorzaak van is dat u minder goed uw evenwicht op oudere leeftijd kunt bewaren is niet belangrijk, als u maar maatregelen neemt om niet te vallen. Dat kan door gebruik te maken van allerlei soorten hulpmiddelen. Veel ouderen vallen als ze iets uit een kastje willen pakken dat een beetje hoger hangt. Als u daarvoor een trapje gebruikt is de kans op vallen veel kleiner. Geef niet toe aan de verleiding om op een wankel krukje, een stoel of een omgekeerde emmer te gaan staan, want daardoor wordt de kans op ongelukken juist groter.
Duizeligheid voorkomen
Het komt met name in de keuken vaak voor dat u dingen moet pakken uit kastjes die laag bij de grond staan of juist op hoogte zijn. Vooral bij het bukken kan op latere leeftijd tamelijk snel duizeligheid ontstaan. U kunt dat vrij gemakkelijk voorkomen door een klein krukje in de keuken te zetten, en daar op te gaan zitten als u iets uit een laag kastje moet pakken. Gebruik vooral een stabiel krukje, waar u niet af kunt vallen. Krukjes zijn meestal niet geschikt om er op te gaan staan. Daarvoor kunt u een keukentrapje gebruiken, bij voorkeur met een steun.
De keuken opnieuw inrichten
Spullen uit kastjes pakken was vroeger waarschijnlijk geen probleem, maar als u last krijgt van moeilijkheden bij het pakken van dingen is het herinrichten van de keuken een idee. Leg dan de spullen die u vaak nodig heeft op een plek die goed bereikbaar is. Er zijn allerlei handige draaiplateaus verkrijgbaar, waardoor u heel veel spullen op een klein oppervlak kunt opbergen. Zoals een molen waar alle kruiden in kunnen die u tijdens het koken van voeding nodig heeft. Of een bestek standaard waar u het bestek dat u dagelijks gebruikt in hangt.
Dienblad
Het dienblad is een berucht hulpmiddel, waar erg veel ongelukken mee gebeuren. Het dienblad is meestal zo groot, dat u niet meer goed kunt zien waar u loopt. Daardoor kunt u over obstakels vallen. Maar er kan ook duizeligheid ontstaan als het dienblad u het zicht ontneemt. In dat geval valt u doordat u onzeker bent over de plaats waar u loopt of staat. Een andere reden voor ongelukken met een dienblad is, dat het te zwaar is. Al deze problemen kunnen eenvoudig worden voorkomen door het dienblad te vervangen door een serveerwagen. Gebruik vooral een stevige serveerwagen, want dan kunt u daar ook enigszins op steunen.
Verstelbare mogelijkheden om te zitten
Als u vanwege uw leeftijd niet meer lang kunt staan kan een in hoogte verstelbare stoel in de keuken voor uitkomst zorgen. Dat zijn werkstoelen waarmee u gemakkelijk bij het aanrecht en het fornuis kunt komen. Er bestaan ook verstelbare werkstoelen die wieltjes hebben en gemakkelijk naar een andere plaats kunnen worden gereden. Daar moet u mee oppassen, want er is dan een risico dat de stoelen wegrijden terwijl u erop gaat zitten. Gebruik dus alleen een verrijdbare kruk als daar een blokkering op zit.
Kooktoestel
Als u op gevorderde leeftijd wat vergeetachtig wordt kan ook dat tot ongelukken leiden, met name tijdens het koken. Het is daarom goed om een kooktoestel aan te schaffen waar een beveiliging op zit. Die bestaat eruit dat de verwarmingsbron automatisch wordt uitgeschakeld als de temperatuur te hoog wordt. Als u nog een gasfornuis heeft is het goed om een fornuis met een beveiliging te kopen die ervoor zorgt dat het gas wordt afgesloten als de vlam uitwaait. Als u van uzelf weet dat u pannen te lang op het vuur laat staan helpt het om u aan te wennen om altijd gebruik te maken van een kookwekker.
Maaltijdservice
Op een gegeven moment kan uw gezondheid het in de weg staan dat u zelfstandig nog complete maaltijden in de keuken bereidt. U weet van uzelf het beste wanneer dat moment is aangebroken. Dat is een goed moment om geleidelijk aan over te stappen op een maaltijdservice. Voor het opwarmen van zo’n maaltijd volstaat een magnetron. Als u geen magnetron heeft wordt aangeraden om een exemplaar te kopen met een eenvoudige bediening en allerlei veiligheidsvoorzieningen. Daarmee kan worden voorkomen dat maaltijden verbranden doordat u vergeet de magnetron tijdig uit te schakelen. Twijfelt u onver magnetron maaltijden? Lees dan ook over zijn magnetron maaltijden wel gezond.
Voedselveiligheid
Ongelukken in de keuken hebben niet alleen te maken met valpartijen, verwondingen doordat u zich brandt, of warmtebronnen die vergeten worden. Ook de kwaliteit van de producten waarmee u kookt zijn een bron van ongelukken. Als u wat ouder wordt kunt u ernstig ziek worden van maaltijden of ingrediënten die bedorven zijn. Bekende voorbeelden van producten waar u erg ziek van kunt worden zijn kip en vis. Gelukkig staat op alle producten vermeld tot wanneer u ze kunt gebruiken. Maar er zijn veel meer simpele dingen die u kunt doen om de voedselveiligheid te verbeteren.
Kopen en bewaren van voedsel
De kwaliteit van voedsel kan al worden aangetast tijdens het boodschappen doen. Als u het leuk vindt om naar de supermarkt te gaan en daar een hele middag voor uit te trekken, is het van belang om de bederfelijke producten het laatst te kopen. Vooral in de zomermaanden kunnen die producten anders in de tas veel te warm worden. Berg de bederfelijke boodschappen als u thuis bent zo snel mogelijk op in de koelkast of de vriezer. Leg ze dus niet eerst op het aanrecht, want dan is er een kans dat u ze vergeet.
Voedsel bereiden
Als u al jarenlang uw eigen eten kookt weet u waarschijnlijk wel dat het nodig is om altijd eerst uw handen te wassen. Toch is het goed om daar op latere leeftijd extra aandacht aan te besteden. Rauwe groenten en fruit moeten altijd onder koud stromend water worden gewassen. Als u warm water gebruikt gaat dat ten koste van de versheid. Ook is het belangrijk om verschillende soorten voedsel tijdens het bereiden niet met elkaar in contact te laten komen. Houd rauw vlees en groenten dus uit elkaar en gebruik verschillende soorten messen om ze te snijden. Bedorven vlees kan anders ziekten veroorzaken via rauwe groenten.
Restjes voedsel bewaren
Als u ouder wordt eet u vaak kleinere porties dan toen u nog jonger was. Het is geen enkel bezwaar om die restjes te bewaren voor een later moment, maar u moet daar wel zorgvuldig mee omgaan. Een zelfbereide maaltijd of een maaltijd uit een maaltijdservice waar een beetje van over is moet eerst volledig afkoelen tot op kamertemperatuur. Daarna kan het restje in een afgesloten bakje worden gedaan. Dat moet in de koelkast worden gezet. U kunt het dan nog maximaal 2 dagen bewaren. Als u de restjes in het bakje in de vriezer doet zijn ze langer te bewaren. Merkt u dat de porties die u eet wel érg klein worden? Ontdek dan meer informatie over het belang van voldoende voeding voor ouderen.
Restjes voedsel opwarmen
Restjes voedsel zijn een bekende oorzaak van het ontstaan van maag- en darmklachten. Dat komt in veel gevallen doordat ze onvoldoende worden opgewarmd, waardoor bacteriën niet worden gedood.. Bij restjes is het belangrijk dat die worden opgewarmd totdat ze borrelen in de pan. Tijdens het opwarmen moet er regelmatig worden omgeschept, zodat al het voedsel volledig wordt opgewarmd. Ook als u het eten opwarmt in de magnetron is dat omscheppen noodzakelijk. Als u restjes soep opwarmt moeten die worden verwarmd totdat de soep kookt.
Aanbieding
Met het beste tafeltje voor op bed kun je een boek lezen, een mail typen of heerlijk ontbijten!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een tafeltje voor op bed is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
&productType=[%22buy%22]&sortBy=%22recommended%22&sortDirection=%22DESC%22" affiliate3="Bol.com" link3="https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=1163544&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Fs%2Fbedtafel%2F&name=bol.com&subid=bedtafel"] Met het beste tafeltje voor op bed kun je een boek lezen, een mail typen of heerlijk ontbijten!
Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een tafeltje voor op bed is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
&productType=[%22buy%22]&sortBy=%22recommended%22&sortDirection=%22DESC%22" affiliate3="Vitamines.com" link3="https://bdt9.net/c/?si=18542&li=1799354&wi=299889&ws=alg&dl="]
Externe bronnen:
Bekijk goede voeding voor ouderen aanbiedingen ►