De gemiddelde leeftijd van senioren neemt steeds maar toe. De overvloed aan middelen en hulp op het gebied van de gezondheidszorg maakt het mogelijk om gracieus oud te worden. Naarmate mensen ouder aan het worden zijn, hebben velen van hen wel meer zorg nodig. De hulp die ouderen nodig hebben om op een gezonde manier ouder te worden kan worden geboden door een helpende hand van een ander. Thuiszorg, buurtzorg en 24 uurs zorg zijn voorbeelden van de verschillende mogelijkheden voor ouderen die extra hulp zoeken. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze verschillende vormen van zorg? Dat lees je in dit artikel.
Wat is thuiszorg precies?
Thuiszorg is zorg die aangeboden wordt in het comfort van je eigen huis. Er zijn een paar verschillende categorieën thuiszorgdiensten, waaronder verpleging en verzorging, hulp bij dagelijkse activiteiten en huishoudelijke diensten. Senioren die thuiszorg krijgen, kunnen hun onafhankelijkheid behouden terwijl ze hulp krijgen van een verzorger in het comfort van hun eigen huis. Afhankelijk van de behoeften van de persoon die zorg ontvangt, kan de verzorger kortdurende of langdurige hulp bieden. Thuiszorg is aanpasbaar, met verzorgers die naar de locatie komen op basis van de behoefte van de persoon. Een keer per week een dienst in de middag en informele zorgdiensten die vele maanden duren zijn beide vrij gangbaar.
Zorg die in de gemeenschap wordt verleend, zoals dagopvang voor volwassenen, is ook aanpasbaar. Iemand die net geopereerd is kan 24 uur per dag medische zorg en toezicht nodig hebben terwijl hij of zij aan het herstellen is. Dagcentra voor volwassenen bieden vaak verpleging ter plaatse om te helpen bij de verschillende medische behoeften van de patiënten. Zodra de oudere volledig genezen is, kan hij of zij weer naar huis en een zelfstandig leven gaan leiden.
Het comfort en gemak van thuiszorg
Het voordeel van thuiszorg is dat de oudere in de omgeving kan blijven wonen waarin hij of zij het meest gewend en comfortabel is. De persoon blijft wonen in zijn vertrouwde omgeving en behoudt ongehinderd toegang tot bijvoorbeeld dierbare bezittingen zoals foto’s en een stoel waar hij graag in zit. Als de oudere vertrouwd is met de indeling van het huis, is het voor hem geen moeilijke taak om daarin te navigeren, omdat hij weet waar de gangen naartoe leiden en waar zijn slaapkamer zich bevindt. Het hebben van een omgeving die vertrouwd is, is essentieel. Mensen die ouder zijn en chronische ziekten hebben die het geheugen verstoren, zoals dementie, kunnen zich vaak gefrustreerd voelen als ze zich in een onbekende omgeving bevinden.
Het nadeel van een behandeling in de gemeenschap is dat er minder vertrouwdheid is. Wanneer een senior wordt opgenomen in een zorgprogramma in de gemeenschap, is een van de uitdagingen waarmee hij of zij te maken krijgt het meemaken van een langdurige tijd van het aanpassen aan de vernieuwde omgeving en de onbekende personeelsleden. De leefsituatie wordt draaglijker als de oudere gewend is aan de nieuwe omgeving en positieve relaties heeft ontwikkeld met de personeelsleden. Er is echter geen vervanging voor het comfort en de vertrouwdheid van het eigen huis.
Verschillende soorten thuiszorg
Hulp bij het douchen, hulp bij het uit bed komen, hulp bij het eten eten, wondverzorging en het toedienen van bijvoorbeeld injecties zijn allemaal voorbeelden van zaken die onder de noemer thuiszorg vallen. Het is ook mogelijk om hulp te krijgen bij het dagelijks leven, zoals het ontvangen van hulp die nodig is bij praktische vaardigheden en sociaal functioneren. Ook is er de mogelijkheid van huishoudelijke hulp, waarbij de cliënt wordt geholpen met taken als opruimen, schoonmaken, koken en het doen van de was, bijvoorbeeld het uitwassen van het beste dekbed ouderen.
De regelingen van thuiszorg
Er zijn verschillende regelingen die te maken hebben met thuiszorg. Zo heb je bijvoorbeeld huishoudelijke hulp. Dit valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Je hebt ook persoonlijke verzorging voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Op deze situatie is de Jeugdwet van toepassing. Verder heb je nog persoonlijke verzorging hulp in het geval dat dit nodig is vanwege psychische problemen, een verstandelijke handicap of bijvoorbeeld een beperking in de zintuigen. Hiervoor is ook de Wmo bevoegd. Instructie of hulp bij handelingen die kenmerkend zijn voor het dagelijks leven (ADL) vallen ook onder de Wmo.
Wie betaalt de rekening voor thuiszorg?
Je zorgverzekeraar betaalt de kosten voor persoonlijke verpleging en verzorging die je maakt bij een lichamelijke ziekte of handicap en bij dementie, omdat deze kosten onder de Zorgverzekeringswet vallen. Een wijkverpleegkundige die voor een thuiszorgorganisatie werkt, is je aanspreekpunt tijdens dit proces. Verpleging en verzorging worden vaak uitgevoerd door een kinderverpleegkundige bij kinderen of een wijkverpleegkundige bij volwassenen. De Zorgverzekeringswet biedt dekking voor verschillende medische diensten.
Wat is buurtzorg precies?
Naast thuiszorg kun je ook kiezen voor buurtzorg. Dit is een thuiszorgbedrijf in Nederland met de naam Buurtzorg. Buurtzorg bestaat uit kleine teams die in dienst zijn. Door deze teams, die zowel geregistreerde verpleegkundigen als wijkverpleegkundigen omvatten, wordt zelfstandige thuiszorg verleend. Daarnaast bieden ze naast persoonlijke verzorging ook verpleegkundige zorg. De organisatie Buurtzorg Nederland is vrij actief over heel Nederland.
Wat is het verschil tussen thuiszorg en buurtzorg?De visie van buurtzorg
De professionals van buurtzorg passen zich dan precies aan jouw wensen en voorkeuren aan. Ze maken dit op verschillende manieren mogelijk. Je zult bijvoorbeeld direct contact kunnen hebben met het team dat bij jou in de buurt werkt en je krijgt een persoonlijke verzorger om je bij te staan. Bij buurtzorg zullen ze samen met jou op zoek gaan naar de meest effectieve oplossingen, zodat je je onafhankelijkheid kunt behouden en zo lang mogelijk in je eigen huis kan blijven wonen. Ze helpen je plannen te maken voor de mogelijke gevolgen van je ziekte en/of veroudering in de toekomst en helpen je met die mogelijke gevolgen om te gaan. Ze doen dit niet alleen voor jou, maar ook voor de andere mensen in je directe omgeving. Familieleden en andere onbetaalde mantelzorgers kunnen hulp krijgen van buurtzorg. Daarnaast garanderen ze een zo productief mogelijke samenwerking tussen de klant en alle andere disciplines. Denk aan de rol van de fysiotherapeut en de huisarts als twee voorbeelden.
De best mogelijke behandeling wordt gewaarborgd door de open en frequente communicatielijnen, de betrokkenheid van de patiënten bij hun eigen zorg, en de nauwe en productieve samenwerking tussen alle medische specialismen. Het lijkt erop dat Buurtzorg nog steeds tijd maakt voor andere individuen. Daarnaast zorgt het deel uitmaken van een klein team ervoor dat je regelmatig bekende gezichten tegenkomt.
Wanneer kun je het beste kiezen voor buurtzorg?
Er zijn bij buurtzorg veel verschillende zorgmogelijkheden. In het geval dat je heel erg ziek bent of momenteel herstelt van een ziekenhuisopname, word je aangemoedigd om contact op te nemen met buurtzorg. Personen die in aanmerking komen voor buurtzorg zijn onder meer degenen die gehandicapt zijn of lijden aan een chronische ziekte. Daarnaast zal buurtzorg handelingen verrichten zoals voorgeschreven door je behandelend arts. Hieronder vallen de behandeling van wonden, het verlichten van pijn en het toedienen van injecties. Neem contact op met Buurtzorg Nederland als jij of een dierbare palliatieve zorg nodig heeft tijdens de laatste levensfase.
Wat is 24 uur zorg precies?
Je hebt ook nog de mogelijkheid om voor 24 uurs zorg te kiezen. 24 uur zorg geeft aan dat je zowel ernstige regieproblemen als hele erge lichamelijke problemen hebt en dus de klok rond toezicht nodig hebt. Zowel vooraf vastgestelde als ongeplande periodes vereisen de aanwezigheid van toezicht. Vanwege je beperkingen ben je niet in staat om nauwkeurig te bepalen of je al dan niet hulp nodig hebt, dus is het noodzakelijk dat een verzorger hierin de leiding neemt. Anders kan er een potentieel gevaarlijke omstandigheid ontstaan.
24 uur per dag aandacht
Thuiszorg is niet voor ieder mens een uitkomst. De aanwezigheid van zoveel unieke individuen in huis kan sommige mensen een ongemakkelijk gevoel geven. En wat gebeurt er als je niet in staat bent om vooraf de zorg te regelen die je nodig hebt? Bijvoorbeeld wanneer je een chronische kwaal hebt waarvoor je 24 uur per dag toezicht nodig hebt? Of misschien ben je in staat om overdag voor jezelf te zorgen, al dan niet met hulp van je echtgenoot, maar heb je juist ’s nachts hulp nodig. Het antwoord op dit probleem is 24 uurs zorg.
Als je thuis toegang hebt tot 24 uurs zorg, kun je je leven blijven leiden zoals je dat altijd gedaan hebt, dus je kunt gewoon nog meedoen aan die leukste activiteiten voor ouderen. Bovendien maakt het hebben van een bekwame inwonende verzorger elke dag aangenamer voor degene die de zorg nodig heeft. Dit is te danken aan het feit dat de verzorger je bekwame en persoonlijke zorg en hulp geeft die speciaal is afgestemd op jouw behoeften. Bovendien waardeert de verzorger de tijd die hij of zij met jou mag doorbrengen.
Wil u precies weten wat voor 24u zorg aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare 24u zorg specialisten in uw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heeft u de prijzen al in huis zodat u eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heeft u de 24u zorg specialist gevonden die uw project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doet u bij ons volledig vrijblijvend. U zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste 24u zorg Offertes, Gratis!