Het opstellen van een testament gebeurt vaak pas op latere leeftijd of als een gebeurtenis plaatsvindt die u laat nadenken over overlijden en de dood, terwijl het tijdig opstellen van een testament juist problemen in de toekomst kan voorkomen. Tips voor het opstellen van uw testament zorgen ervoor dat u de situatie na uw overlijden goed kunt regelen en uw bezittingen goed kunt nalaten. In onderstaand artikel leest u met welke zaken u rekening moet houden bij het opstellen van een testament en hoe u het opstellen het beste kunt regelen.
Wat is een testament?
Een testament is een document waarin wordt vastgelegd wat er moet gebeuren met uw bezittingen na uw overlijden. Een dergelijk testament wordt voor één persoon opgesteld. Heeft u een partner, dan wordt een testament dus afzonderlijk voor u en uw partner opgemaakt. Tijdens uw leven kan het testament tussentijds worden aangepast, mocht dit nodig zijn. Het is dus niet zo dat u éénmalig een testament laat opstellen en hier vervolgens de rest van uw leven aan vast zit. Uiteraard is het natuurlijk wel fijn als een testament niet meer gewijzigd hoeft te worden na het opstellen. Vandaar dat u hieronder tips voor het opstellen van uw testament kunt vinden, waarmee het proces zo goed mogelijk kan verlopen.
Is een testament verplicht?
Het opstellen van een testament is niet verplicht, net zoals een uitvaartverzekering. Als u geen testament heeft, dan worden uw bezittingen verdeeld op basis van het Nederlands erfrecht. Dit houdt in dat in eerste instantie de bezittingen gaan naar een eventuele partner en kinderen. Als er geen partner en kinderen zijn om de bezittingen aan na te laten, dan wordt gekeken of er ouders, broers of zussen in leven zijn. Is dit niet het geval, dan gaan uw bezittingen naar diens kinderen. Zijn er ook hier geen personen om uw bezittingen aan na te laten, dan wordt gekeken of er nog grootouders of overgrootouders in leven zijn. Is ook hier niemand meer van in leven, dan gaan uw bezittingen naar de staat. Om te voorkomen dat uw bezittingen worden nagelaten aan ongewenste personen, kunt u, met behulp van tips voor het opstellen van uw testament, een document opstellen waar dit in wordt uitgewerkt.
Waarvoor dient een testament?
Het opstellen van een testament is handig in het geval dat u zelf de beste manier wilt bepalen waarop uw bezittingen na overlijden worden verdeeld. Door een testament op te stellen, voorkomt u dat uw bezittingen worden verdeeld op basis van het Nederlands erfrecht. Overigens gaat het niet alleen om het verdelen van uw bezittingen, maar ook om een resterend geldbedrag dat u na uw overlijden nog hebt of eventuele schulden. Per bezitting of onderwerp kunt u in uw testament aangeven aan wie dit wordt nagelaten of wat ermee moet gebeuren. De tips voor het opstellen van uw testament die u verderop in dit artikel vindt, helpen u het testament zo goed en duidelijk mogelijk op te stellen.
Door wie laat u een testament opstellen?
Een testament opstellen gebeurt in samenwerking met een notaris. Hierbij zijn er drie varianten testamenten mogelijk. Bij een notarieel testament wordt het document opgemaakt door één notaris en met aanwezigheid van twee getuigen of door twee notarissen. Kiest u in plaats van een nationaal testament voor een internationaal testament? Dan maakt u zelf het testament schriftelijk op, aangevuld met uw handtekening en de datum. Dit moet gebeuren in aanwezigheid van twee getuigen. Vervolgens biedt u dit testament aan bij een notaris. Een derde variant is een eigenhandig testament dat zonder tussenkomst van een notaris wordt opgemaakt. Dit dient met de hand worden geschreven en voorzien worden van een handtekening en datum. Om ervoor te zorgen dat deze laatste variant ook wordt gebruikt na uw overlijden, is het verstandig om het testament bij een notaris te laten registreren.
Wanneer testament opstellen
Voor het opstellen van een testament hoeft u niet te wachten tot u oud bent of weet wanneer u komt te overlijden. Een van de tips voor het opstellen van uw testament is om al tijdig te starten met het opstellen, om te voorkomen dat u straks niet meer in staat bent om het te doen. Er zijn enkele richtlijnen die gelden voor het opstellen van een testament. Zo dient de persoon minimaal 16 jaar oud en wilsbekwaam te zijn. Als de notaris vermoedt dat u iets niet goed begrijpt of iets niet wilt, mag de notaris geen testament voor u opstellen.
Gebeurtenissen na overlijden
Nadat u een testament heeft laten opstellen, zorgt de notaris ervoor dat uw testament wordt bijgeschreven in het Centraal Testamentenregister. Hier wordt uw testament bewaard en heeft niemand het recht om uw testament in te zien. Het is dus niet mogelijk voor uw partner of kinderen om tijdens uw leven uw testament in te zien, tenzij u hier zelf uitdrukkelijk toestemming voor geeft. Na uw overlijden kan uw familie controleren of er een testament is en bij welke notaris dit testament is opgemaakt. Vervolgens moet uw familie naar deze notaris toe gaan om te weten te komen wat er in uw testament beschreven staat.
Tips
Een testament opstellen is iets wat u goed wilt regelen. Daarom zult u vanuit de notaris juridische hulp krijgen om het document op de juiste manier op te stellen. Het is echter ook verstandig om u zelf al voor te bereiden op het opstellen van het testament. Met de juiste tips voor het opstellen van uw testament zorgt u ervoor dat het document al uw wensen bevat en rekening houdt met al uw bezittingen. Hieronder staan enkele tips voor het opstellen van uw testament die u in dit proces kunnen helpen.
Wensen opschrijven
De eerste van de tips voor het opstellen van uw testament is om, voordat u naar de notaris gaat, zelf alvast na te denken over de bezittingen die u heeft en waar u wilt dat deze naar toe gaan. Hoewel bezittingen bij overlijden vaak worden nagelaten aan de kinderen of andere familieleden, kan het zo zijn dat u niet wilt dat bepaalde familieleden iets krijgen en dat u deze wilt onterven. Ook is het mogelijk dat u specifieke bezittingen aan iemand wilt nalaten, bijvoorbeeld omdat u dit tijdens uw leven heeft afgesproken. Ook is het mogelijk om uw financiële bezittingen na te laten aan een goed doel.
Executeur benoemen
Een volgende tip is de mogelijkheid om een executeur te benoemen. Een executeur is iemand die ervoor zorgt dat de wensen van uw testament worden uitgevoerd na uw overlijden. Dit kan te maken hebben met het verdelen van de bezittingen of het regelen van uw uitvaart en de uitvaart kosten. U bent vrij om zelf een persoon als executeur aan te wijzen. Dit kan de notaris zijn, maar ook een familielid of een vriend of vriendin. Een executeur krijgt een vergoeding voor het werk wat hiermee gemoeid is. Hoewel deze vergoeding door de wet is vastgelegd, kunt u deze eventueel in uw testament aanpassen.
Voogd aanwijzen
Op de derde plek van tips voor het opstellen van uw testament staat het aanwijzen van een voogd. Als u (jonge) kinderen heeft bij het opstellen van uw testament, dan kan het verstandig zijn om in uw testament te bepalen wie de zorg voor uw kinderen krijgt, mocht u vroegtijdig komen te overlijden. Zo weet u zeker dat uw kinderen in goede handen komen na uw overlijden. Een andere manier om een voogd aan te wijzen voor na uw overlijden is door middel van het opnemen van deze informatie in het gezagsregister. Dit gebeurt met tussenkomst van de rechtbank in plaats van de notaris. Wordt het op beide plekken aangemeld, dat geldt bij overlijden de laatste plek waar dit is gebeurd.
Bewindvoerder benoemen
Ee ander aspect om bij het opstellen van uw testament rekening mee te houden is het benoemen van een bewindvoerder. Dit is iemand die over de erfenis van een specifieke erfgenaam kan beslissen en kan bepalen wat ermee gebeurt tot een specifiek moment. Een bewindvoerder kan bijvoorbeeld nodig zijn in een situatie waarin de erfgenaam nog te jong is om te bepalen wat deze met de erfenis kan doen of als de erfgenaam geestelijk niet in staat is om met de erfenis om te gaan. Ook kan een bewindvoerder worden benoemd als u niet wilt dat uw partner of ex over de erfenis van uw minderjarige kind beslist.
Digitale bezittingen
Bij het opstellen van een testament denkt u al gauw aan fysieke bezittingen, zoals een woning, kunst en geld, maar heeft u ook al nagedacht over uw digitale bezittingen? De vijfde tip van alle tips voor het opstellen van uw testament is om ook uw zogenoemde digitale nalatenschap goed te regelen. Denk hierbij aan uw sociale media accounts, wachtwoorden, blogs, websites, webwinkels en foto’s en bestanden die u digitaal heeft opgeslagen. Per onderwerp kunt u aangeven wie dit erft, we er toegang tot heeft na uw overlijden en welke account actief blijven na uw overlijden.
Begrafenis of crematie
De laatste van alle tips voor het opstellen van uw testament heeft te maken met het regelen van een begrafenis of crematie. Het kan zijn dat u specifieke wensen heeft met betrekking tot hoe de begrafenis of crematie geregeld dient te worden na uw overlijden. Het is echter aan te raden om dit niet op te nemen in een testament, omdat deze vaak pas na de begrafenis of crematie wordt gelezen en het dan al te laat is. Andere manieren om uw wensen met betrekking tot uw uitvaart vast te leggen zijn via een uitvaartcodicil, wilsbeschikking of via een uitvaartverzorger.
Aanbiedingen
Wil je precies weten wat voor Uitvaartverzekering aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Uitvaartverzekering specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Uitvaartverzekering specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Uitvaartverzekering Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de beste spellen voor ouderen aanbiedingen ►