Heb jij een huis wat eens goed opgeruimd moet worden, dan kan de opruim methode Marie Kondo je daar wellicht bij helpen. Opruimen kan heel moeilijk zijn, bijvoorbeeld als je het lastig vindt om dingen weg te gooien of als je erg gehecht bent aan bepaalde spullen.
Toch kan opruimen soms noodzakelijk zijn, als je meer ruimte in huis moet maken voor iets anders of gewoon omdat je nauwelijks meer in je huis kan rondlopen door de grote hoeveelheid spullen die je door de jaren heen hebt verzameld. Met de opruim methode Marie Kondo wordt het opruimen opgesplitst in kleinere stapjes, die het opruimen makkelijker maakt. Bekijk de beste opruim methode aanbieding
Wie is Marie Kondo?
Marie Kondo is een Japanse vrouw die haar hele leven al gefascineerd is door opruimen. Al van jongs af aan was ze geïnteresseerd in opruimen en verdiepte zij zich in manieren om op te ruimen. Door middel van een jarenlange zelfstudie heeft ze een methode gevonden die ook daadwerkelijk helpt. Ze is deze methode, genaamd KonMari gaan toepassen als adviseur op het gebied van opruimen en heeft er ook meerdere boeken over geschreven die nu wereldwijd worden verkocht. Daarnaast is Marie Kondo ook te zien geweest in een televisieshow rondom haar opruim methode.
Japanse methode
De opruim methode Marie Kondo wordt ook wel de KonMari methode genoemd, een samentrekking van een deel van haar voornaam en achternaam. Waar de meeste opruimmethodes zijn gebaseerd op het selecteren van items die je beter kunt weggooien, is haar methode juist gericht op het behouden van die items die je vreugde geven. Deze positieve methode zorgt ervoor dat het opruimen een plezierige bezigheid is en dat je na het opruimen je kunt omringen door personen en items waar je blij van wordt en waar je van houdt. De opruim methode bestaat uit enkele stappen die hieronder verder worden uitgelegd.
Een goede voorbereiding
Net als met alle belangrijke activiteiten is een goede voorbereiding belangrijk, zo ook bij een grote opruimactie. Allereerst moet je de tijd nemen voor opruimen. Probeer niet alles in een uurtje te doen, maar plan een hele dag of meerdere dagen in om op te ruimen. Zorg ervoor dat je het opruimen wel in één keer goed doet. Hoewel stukje bij beetje opruimen met tussenpozen tijdelijk voor een fijn gevoel kan zorgen, blijft de rommel terugkeren. Daarnaast geeft de opruim methode Marie Kondo aan dat je je ideale levensstijl moet voorstellen. Hoe wil je dat je leven of dag er na het opruimen uit ziet? Hoe voel je je na het opruimen?
Opruimen per categorie
Waar je opruimen normaal gesproken per ruimte doet, stelt de opruim methode Marie Kondo juist om per categorie op te ruimen. Door per categorie op te ruimen krijg je beter inzicht in wat je bezit dan als je dit per ruimte doet. Daarmee wordt het ook makkelijker om een keuze te maken tussen de items. Daarnaast is er ook een specifieke volgorde die je met de opruim methode moet volgen. Je gaat van een makkelijke categorie tot een steeds moeilijkere categorie, zodat je langzaam kunt werken aan je besluitvaardigheid en je je per keuze ook steeds beter kan gaan voelen. Allereerst start je met het opruimen van kleding, dan boeken, officiële documenten, overige items en uiteindelijk items met veel emotionele waarde.
Positieve focus
Een belangrijk aspect van de opruim methode Marie Kondo is dat je je op een positieve manier bezig houdt met opruimen. Opruimen is een feestje. Je visualiseert hoe je straks wilt wonen en leven en focust je niet op wat je allemaal moet weggooien, maar juist op welke items en hulpmiddelen je wilt bewaren en ook echt een toegevoegde waarde voor je hebben. Als een item je niet blij maakt of een fijn gevoel geeft, dan is het tijd om het weg te doen. De items die je wegdoet, worden met respect behandeld. Ze hebben een functie gehad en je leven verbeterd, maar worden nu bedankt voor hun diensten en weggegooid of krijgen een tweede leven. Laat ook aan anderen zien via bijvoorbeeld beeldbellen dat het opgeruimd is.
Alles een plek geven
Rommel ontstaat als items niet op de plek worden teruggezet waar ze thuis horen. Om ervoor te zorgen dat je in de toekomst niet opnieuw rommel krijgt, moet je elk item een vaste plek geven. Deze stap in de opruim methode Marie Kondo kan wel pas worden uitgevoerd als het hele opruimproces is voltooid. De kans bestaat anders dat je items die je had moeten weggooien, toch bewaard en ergens opslaat. Zorg ervoor dat je vergelijkbare items bij elkaar houdt en de dingen op een eenvoudige manier opbergt. Dat maakt niet alleen het opruimen in de toekomst makkelijker, maar zorgt er ook voor dat je items net zo makkelijker weer kan terugvinden.
Verandering van levensstijl
Binnen de opruim methode Marie Kondo gaat het niet enkel om het verminderen van het aantal spullen in huis waarvan de waarde wellicht gebruikt wordt of gewoon van eigen huis in de familie. De methode is niet bedoeld om te streven naar minimalisme. De methode is bedoeld om je te helpen je ideale levensstijl te verkrijgen. Spullen die in de weg liggen en geen functie hebben kunnen ervoor zorgen dat je deze levensstijl niet kan behalen. Wil je het rigoureus aanpakken en je levensstijl veranderen, meer focus krijgen en meer aandacht en tijd kunnen besteden aan de dingen en personen die er echt toe doen, dan kan de opruim methode Marie Kondo jou hierbij helpen.
Motivatie
Opruimen is niet iets wat je zomaar even doet, zeker als het gaat om een grote schoonmaak. Het vraagt inspanning en motivatie. Vandaar dat het belangrijk is dat je toegewijd bent, om zo de kans van slagen te vergroten. Het idee achter de opruim methode Marie Kondo is ook niet dat je dit iedere week toepast, maar dat je het eenmalig rigoureus aanpakt, zodat je het de rest van je leven niet meer hoeft te doen. Door de situatie in huis op een punt te laten komen dat er echt geen andere optie meer is dan opruimen, creëer je extra motivatie, wat weer helpt om het opruimproces beter te voltooien.
8-weken challenge
Als je moeite hebt om te beginnen met opruimen, dan kun je deelnemen aan de 8-weken challenge als onderdeel van de opruim methode Marie Kondo. Hierbij volg je de KonMari methode, maar wordt er per week en dag voor dag vertelt wat je moet doen. Het dwingt je om de stappen te volgen en goed na te denken over iedere stap in het opruimproces. Na acht weken heb je niet alleen een opgeruimd huis, maar heb je ook toegewerkt naar je ideale levensstijl en kun je met je nieuwe leven beginnen.
Week 1 van de challenge
De eerste week van de challenge is vooral een week van bezinning. Je verdiept je in de basis van de opruim methode Marie Kondo, je visualiseert je ideale levensstijl, denkt na over hoe je je na de challenge wilt voelen, schrijft je visie hierover op en maakt een moodboard waarop je visueel laat zien hoe jouw ideale levensstijl eruit ziet. Dit kun je doen door middel van afbeeldingen en woorden. Als je dit proces hebt afgerond, maak je foto’s van je huis hoe deze er nu uit ziet. Ruim niet op, maar maak foto’s van de huidige situatie. Gedurende het proces kun je hierop terugkijken en zien hoe ver je al bent gekomen.
Week 2 t/m 6 van de challenge
In week 2 tot en met 6 gaat het opruimen echt beginnen en richt je je op de categorieën die in een specifieke volgorde worden afgewerkt. Zo start je met het opruimen van kleding, boeken, officiële documenten, overige items en uiteindelijk items met een emotionele waarde. Per week wordt een categorie aangepakt en hoe je deze het best kunt selecteren en opbergen. Hierbij ligt de focus op het selecteren van items waar je blij van wordt en neem je afscheid van items die geen functie of waarde meer voor je hebben.
<h3<Week 7 van de challenge
In week 7 van de challenge ligt de focus op het een plek geven van de items. Hierbij wordt ook weer per dag een manier aangegeven hoe je zaken een plek kunt geven. Zo richt je je op het goed opbergen van kleding, het opbergen van boeken op categorie, het verzamelen van recepten in een doos, het koken van maaltijden met ingrediënten die bijna over de datum zijn, het gebruik van hangsystemen om ruimte te besparen en het creatief omgaan met kleine ruimtes.
Week 8 van de challenge
In de laatste week van de challenge ligt de focus op het verhogen van de vreugde in huis, nu je alles hebt opgeruimd. Je kijkt terug op het moodboard dat je in de eerste week hebt gemaakt en in hoeverre je dit stadium hebt bereikt. Dit is ook het moment om te bepalen hoe je dit doel nog beter kunt bereiken, bijvoorbeeld door kleine accenten in huis aan te brengen die je blij maken. Een andere tip die wordt gegeven is om een plek te creëren, dit kan een hele ruimte zijn of enkel een boekenplank, met alleen maar dingen waar je van houdt. Als je even een mindere dag hebt, zorgt deze plek ervoor dat je je snel weer fijn voelt.
Met de opruim methode Marie Kondo wordt het opruimen opgesplitst in kleinere stapjes, die het opruimen makkelijker maakt!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Marie Kondo is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
Externe bronnen:
Bekijk de beste opruim methode aanbieding ►