Als de ouderdom toeslaat, is het niet voor iedereen mogelijk om zelfstandig te blijven leven. Het kan er namelijk voor zorgen dat iemand minder flexibel is en hierdoor de dagelijkse handelingen niet meer goed uit kan voeren. Daarnaast zijn er nog een aantal redenen waarom er zorg nodig is. Als iemand hulpbehoevend is, hoeft diegene niet altijd naar een verzorgingstehuis. In plaats daarvan kan je ook gebruik maken van mantelzorg voor ouders. Maar wat houdt dit precies in? En waarom zou je hiervoor kiezen ten opzichte van andere zorgmogelijkheden?
Wat is mantelzorg?
Mantelzorg is de zorg die gegeven wordt aan een persoon in de directe omgeving, zoals een familielid of vriend, die hulpbehoevend is. Op dat moment kan deze persoon niet alle dagelijkse handelingen meer uitvoeren. Denk aan het nemen van een douche, het klaarmaken van eten en het schoonmaken van het huis. De mantelzorg voor ouders kan een uitdagende taak zijn, omdat er veel bij komt kijken. Het is daarom niet voor iedereen even eenvoudig. Wel is het een waardevolle taak om uit te voeren.
Waarom mantelzorg voor ouders verlenen?
Als mantelzorger voor je ouders speel je een belangrijke rol in de zorg voor hen. Je kunt helpen bij dagelijkse activiteiten, zoals aankleden, wassen en eten, maar ook bij het regelen van medische afspraken, het aanvragen van een scootmobiel of goedkope traplift en het beheren van medicatie. Daarnaast kan de mantelzorger ook emotionele ondersteuning bieden aan de ouder, zoals een praatje of samen activiteiten ondernemen. De mantelzorg voor ouders zorgt ervoor dat de hulpbehoevende weer meer vrijheden krijgt en tevens de zorg krijgt die nodig is om de dagelijkse activiteiten te ondernemen.
Veel uitdagingen bij mantelzorg
Mantelzorg voor ouders kan ook uitdagend zijn, zeker als het om de zorg voor een ouder met een chronische ziekte of dementie gaat. Het kan emotioneel belastend zijn om een ouder te zien lijden en het kan ook veel van je tijd en energie vergen. Het is dan ook belangrijk om als mantelzorger voldoende steun en begeleiding te krijgen. Zonder deze begeleiding weet je tevens niet altijd welke handelingen je moet uitvoeren. Niet iedereen heeft een achtergrond in de zorg en het kost daarom veel tijd om alles onder de knie te krijgen. Je moet je daarom ook afvragen of de rol van mantelzorger daadwerkelijk iets voor je is.
Een voorbeeld in de praktijk
Een praktisch voorbeeld van mantelzorg voor ouders zou kunnen zijn dat je de zorg op je neemt voor een ouder die aan dementie lijdt. Dit kan betekenen dat je helpt bij dagelijkse activiteiten, zoals aankleden, wassen en eten, maar ook bij het regelen van medische afspraken en het beheren van medicatie. Emotionele ondersteuning bieden aan de ouder kan ook helpen om de band tussen ouder en kind te versterken.
Een ander voorbeeld is wanneer iemand een chronische ziekte heeft die lichamelijk veel schade achterlaat. In dit geval zijn er veel handelingen niet meer mogelijk. Ook in dit geval zal je dus moeten helpen met activiteiten als aankleden, eten, wassen en het regelen van de medische afspraken. Houd er wel rekening mee dat er in dit geval ook meer medische kennis bij komt kijken. Het kan daarom aan te raden zijn om voor de medische kant thuiszorg in te schakelen, waarna je de rest van de dag op je neemt en de taken uitvoert die het zo eenvoudig mogelijk maken voor de hulpbehoevende.
Veel impact op jezelf
In eerste instantie lijkt het alsof mantelzorg voor ouders eenvoudig is. Je doet het immers voor iemand die dicht bij je staat. Je bent daarom snel geneigd om alle taken op je te nemen. Het geeft wel een fysieke impact. Vooral als je iemand moet helpen met wassen en aankleden zal je veel kracht moeten zetten tijdens het tillen en tegenhouden. Voor mensen die al lichamelijke problemen hebben, zal het daarom niet de beste oplossing zijn.
Mantelzorg voor ouders kan niet alleen fysiek uitdagend zijn, maar ook emotioneel. Het kan belastend zijn om een ouder te zien lijden en om te gaan met de veranderingen die de ziekte met zich meebrengt. Het is belangrijk om als mantelzorger zelf ook voldoende ondersteuning en zelfzorg te hebben, om de emotionele impact te kunnen dragen. Praat bijvoorbeeld regelmatig met een therapeut of psycholoog. Deze kan jou ondersteunen en maakt samen met jou een stappenplan. Zo voorkom je dat je op een later moment zelf niet meer goed kan functioneren.
Zelfzorg belangrijk voor mantelzorgers
Als mantelzorger is het belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen. Zelfzorg omvat alles wat je doet om goed voor jezelf te zorgen, zowel fysiek als mentaal. Als je goed voor jezelf zorgt, kun je de zorg voor je ouder(s) beter volhouden en voorkom je overbelasting en burn-out. Enkele tips voor zelfzorg als mantelzorger zijn:
Zorg voor voldoende ontspanning, bijvoorbeeld door regelmatig tijd vrij te maken voor hobby’s of sociale activiteiten.
Maak gebruik van respijtzorg om af en toe een pauze te nemen van de zorgtaken. Respijtzorg betekent dat er tijdelijk iemand anders de zorgtaken overneemt, zodat jij even op adem kunt komen.
Zoek steun bij andere mantelzorgers, bijvoorbeeld via een mantelzorgsteunpunt of online community.
Wees eerlijk over je gevoelens en behoeften, zowel naar jezelf als naar anderen. Het is oké om hulp te vragen als je het even niet meer alleen kunt dragen.
De voordelen van mantelzorg
Mantelzorg voor ouders brengt enkele voordelen met zich mee ten opzichte van andere mogelijkheden. Denk in eerste instantie aan het zorgen voor jouw ouders, zodat deze niet naar een verzorgingstehuis hoeven. In plaats daarvan kunnen ze vaak in hun eigen huis blijven wonen, dus hoeven ze ook niet te wennen aan een nieuwe situatie. Vooral in het geval van dementie kan dit belangrijk zijn. Je kan dan eventueel tijdelijk bij jouw ouders intrekken, maar kan er ook voor kiezen om jouw ouders in huis te nemen.
Een ander voordeel is dat je alles nauwlettend in de gaten kan houden. In het geval van ziekte wil je immers ook weten of de zorg naar behoren wordt toegepast. Doordat je de regie zelf in handen houdt, hoef je niet voortdurend te overleggen met alle betrokken partijen. Je plant de medische afspraken in, kan mee naar deze afspraken en zorgt ervoor dat alles binnen het huishouden draaiende wordt gehouden.
Welke andere opties zijn er?
Denk je dat je niet goed bent in mantelzorg voor ouders? Dan zijn er veel andere mogelijkheden om naar te kijken. Een van de eerste mogelijkheden is dat je jouw ouders kan verhuizen naar een verzorgingstehuis. Het is een plek waar veel ouderen naartoe gaan die niet meer in hun eigen huis kunnen verblijven. Binnen dit tehuis wordt gekeken naar de beste zorg om te bieden. Niet alleen zijn de mensen opgeleid om te helpen bij de dagelijkse activiteiten, ook kunnen zij de hulpbehoevende voorzien van medicatie. Daarnaast zijn er speciale tehuizen die zich richten op een bepaalde ziekte. In dit geval zal de hulpbehoevende dus nog meer ondersteuning krijgen. Jij kan op vaste tijden langsgaan, zodat je jouw ouders kan blijven zien.
Waarom mantelzorg voor ouders beter is dan andere opties
Hoewel je veel uit handen kan geven als het gaat om de zorg van ouders, tot 24 uurszorg aan toe, wil je het liefste zoveel mogelijk zelf in handen houden. Het zorgt er immers voor dat je zeker weet dat jouw ouders in de vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Vooral deze vertrouwde omgeving kan ertoe leiden dat men langer leeft. In een verzorgingstehuis hebben ze deze vertrouwde omgeving niet meer, moeten ze hun weg weer vinden en zijn er vreemden die voor hen zorgen. Als mantelzorger zelf kan het ook minder stress met zich meebrengen tijdens de juiste zorg.
Vraag instanties om hulp bij mantelzorg voor ouders
Als mantelzorger voor je ouders kun je hulp en ondersteuning krijgen van verschillende instanties en organisaties. Enkele voorbeelden zijn:
Mantelzorgsteunpunten: deze bieden informatie, advies en ondersteuning aan mantelzorgers, bijvoorbeeld over regelingen en financiële tegemoetkomingen.
Thuiszorg: dit is zorg die bij je thuis wordt geleverd, bijvoorbeeld hulp bij dagelijkse activiteiten of verpleging.
Dagbesteding: dit zijn activiteiten waar de ouder overdag naartoe kan gaan, zodat de mantelzorger even tijd voor zichzelf heeft.
Verpleeghuis: als de zorg voor de ouder te zwaar wordt, kan een verpleeghuis een optie zijn.
Het is belangrijk om tijdig hulp en ondersteuning te zoeken, om overbelasting te voorkomen.
Help jouw naaste aan de beste zorg
Mantelzorg voor ouders is dus een uitdagende en waardevolle taak. Fysiek en emotioneel kan het veel van je vergen, maar je krijgt er ook veel voor terug. Als mantelzorger ben je voortdurend in de weer om alles in goede banen te leiden. Aan het einde van de rit ben je echter blij dat je het hebt kunnen doen en je jouw dierbare een goede tijd hebt kunnen bezorgen. Zorg er daarom voor dat je goed voorbereid bent en jezelf ook de zelfzorg geeft die nodig is om het vol te houden. Als je dit doet, hoef je je nergens meer zorgen om te maken en kan je je concentreren op waar het allemaal om draait: jouw ouders.
Wil u precies weten wat voor 24u zorg aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare 24u zorg specialisten in uw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heeft u de prijzen al in huis zodat u eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heeft u de 24u zorg specialist gevonden die uw project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doet u bij ons volledig vrijblijvend. U zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste 24u zorg Offertes, Gratis!