Mensen kunnen op elke leeftijd chronische ziekten ontwikkelen, hoewel dat vaak op latere leeftijd gebeurt. Voorbeelden zijn aandoeningen van het bewegingsapparaat, kanker, chronische obstructieve longziekte (COPD), diabetes en hart- en vaatziekten. Hun lichamelijke en emotionele gezondheid worden hierdoor aanzienlijk beïnvloed. Mensen met chronische ziekten komen steeds vaker voor naarmate de bevolking ouder wordt. Bovendien stijgt het aantal personen dat veel chronische ziekten heeft. Het is dan ook belangrijk om alles in het werk te stellen om deze ziekten af te wenden. Dit verbetert de kwaliteit van leven en vermindert de behoefte aan onnodige zorg. Maar hoe gaat u er mee om als er al chronische ziekten aanwezig zijn bij bijvoorbeeld uw ouders?
LET OP:
Deze tekst vervangt geen arts. Raadpleeg altijd uw huisarts, specialist en andere hulpverleners hiervoor. Deze website is niet bedoeld als vervanging van diensten of informatie van (medisch-)professionals en/of zorg verlenende instanties. Bezoekers wordt aangeraden om medische vragen, klachten of symptomen ook voor te leggen hun behandelend arts. We sluiten elke aansprakelijkheid uit voor eventuele schade, directe en indirecte, uit welken hoofde dan ook ontstaan, voortvloeiende uit of verband houdende met het gebruik van of (doen) toepassen van informatie, producten of diensten die worden aangeboden via deze website. Eventuele bedragen op de website dienen altijd geverifieerd te worden met uw persoonlijk adviseur, belastingdienst en extern deskundige.Chronische aandoeningen
Er zijn veel ouderen met allerlei chronische aandoeningen. Tot deze aandoeningen behoren hartfalen en hersenletsel, maar ook ziekten als diabetes, multiple sclerose, ALS (amyotrofische laterale sclerose), osteoporose, COPD en Parkinson. Deze chronische aandoeningen kunnen ook bij jongere mensen voorkomen. Dit vereist een verscheidenheid aan behandelingen en (24 uurs) zorgmogelijkheden. Daarom is het handig om te weten welke chronische aandoeningen er precies zijn, zodat u weet hoe u hier het beste voor kunt zorgen.
Multimorbiditeit
Meer dan 70% van de Nederlanders die rond de 55 jaar of boven de 55 jaar zijn met een chronische ziekte heeft ook een of meer andere chronische ziekten, wat bekend staat als multimorbiditeit. Multimorbiditeit is de aanwezigheid van twee of meer chronische ziekten bij dezelfde persoon. Dit maakt de behandeling vaak uitdagender. Bij verschillende aandoeningen zijn dan ook vaak verschillende behandelaars betrokken en er zijn vaak verschillende therapieën nodig. Om effectief geïndividualiseerde zorg te verlenen en tegenstrijdige adviezen of voorschriften te vermijden, is samenwerking met andere gezondheidsdeskundigen in dit geval erg belangrijk. Het is cruciaal dat gezondheidswerkers op de hoogte zijn van talloze verschillende combinaties van ziekten, omdat niet slechts enkele combinaties van ziekten, maar alle verschillende beschikbare combinaties van meerdere chronische ziekten vaak samen bij ouderen voorkomen.
Het hebben van een chronische ziekte in relatie met anderen
Het feit dat het een uitdaging kan zijn om aan anderen te beschrijven hoe een chronische ziekte voelt en welke beperkingen het voor de (mentale) gezondheid met zich mee zou kunnen brengen, is een belangrijk onderdeel van het hebben van een chronische ziekte. Veel ouderen die aan een chronische ziekte lijden hebben ontdekt dat anderen zelden oprecht in hen geïnteresseerd zijn en zich niet of nauwelijks in hen kunnen inleven. De meeste ouderen met een chronische ziekte kunnen dan ook af en toe woedend worden vanwege het gebrek aan begrip dat ze ervaren, het feit dat ze genegeerd worden of omdat buren of andere goede vrienden dingen over de ziekte zeggen die erop wijzen dat ze niet helemaal begrijpen wat het inhoudt. Als u zelf te maken hebt met een oudere die last heeft van chronische ziekten is het dus heel belangrijk dat u zichzelf in de ziekte gaat verdiepen en aan de oudere laat zien dat u weet of in kan zien hoe hij of zij zich voelt. Daarnaast kunt u op deze manier ook een stuk beter met de ziekte omgaan.
Verschillende chronische aandoeningen
De meest voorkomende ziekten afzonderlijk en in combinatie zijn diabetes, hart- en vaatziekten en artrose. Deze chronische ziekten komen eigenlijk vaker samen voor dan u gewoon op toeval zou veronderstellen. Gemeenschappelijke oorzaken voor veel ziekten bij één patiënt komen ook af en toe voor. Diabetes en hart- en vaatziekten zijn bijvoorbeeld nauw verwant. Sommige situaties, zoals COPD en artrose, brengen een combinatie met zich mee die artsen niet altijd volledig kunnen begrijpen, laat staan dat iemand die geen arts is de combinatie kan begrijpen. Om uzelf beter in te kunnen lezen, hebben we hieronder een lijst opgesteld met chronische ziekten die veel voorkomen bij ouderen. Deze ziekten kunnen dus alleen of in combinatie bij een oudere voorkomen.
Valpartijen
Vallen met letsel tot gevolg veroorzaakt verschillende maatschappelijke en persoonlijke problemen/ Mede naar aanleiding hiervan zijn er plannen om een groot aantal senioren te screenen op valrisico en efficiënte oefenprogramma’s aan te bieden om vallen te voorkomen. Het doel is om mensen via het sociaal domein aan programma’s te laten deelnemen, zodat deelname aan een efficiënt programma voor een deel van de mensen vergoed wordt uit de basis zorgverzekering. Voor de eerste screening van een hoger valrisico wordt een zeer korte vragenlijst gebruikt, die ook door een sportaanbieder kan worden ingevuld.
Sarcopenie
Sarcopenie, beter bekend als spierzwakte, is een aandoening waarvan bekend is dat die oudere mensen vaak treft. Afhankelijk van hoe het gedefinieerd wordt, kan sarcopenie variëren in frequentie. Als ouderen regelmatig krachtige spierversterkende oefeningen doen en voldoende eiwitten consumeren, zal hun spierkracht langer aanhouden. Dat laatste is nodig om spieren te behouden of op te bouwen, omdat een deel ervan dagelijks wordt vernietigd. Er wordt aangeraden dat senioren bij elke hoofdmaaltijd 25 gram eiwit binnenkrijgen. Om lichamelijk onafhankelijk te blijven, moet iemand zijn spieren sterk houden. Ook andere aandoeningen dan onvoldoende spierontwikkeling kunnen hier debet aan zijn. Als gedacht wordt dat spierzwakte het gevolg is van een slecht dieet, kan een patiënt naar een arts, een (geriatrische) fysiotherapeut of een diëtist gestuurd worden.
Artrose
Bij ouderen is artrose een veel voorkomende chronische ziekte. Artrose treft bijna 1,5 miljoen mensen in Nederland, van wie velen dagelijks pijn hebben. Het tast het hele gewricht aan en is een vorm van reuma. Artrose patiënten ervaren vaak pijn zoals beginpijn, bewegingsgerelateerde pijn en ontsteking gerelateerde pijn. Gewrichtsbeperkingen die de mobiliteit beperken worden ook ervaren en hebben invloed op coördinatie, spierkracht en uithoudingsvermogen. Verder ervaren ouderen met artrose vaak aanvankelijke stijfheid die afneemt bij beweging, tijdelijke stijfheid na rust en stijfheid als gevolg van bewegingsbeperkingen door veranderingen in het gewricht.
De ziekte artrose reageert gunstig op beweging. Bewegen verbetert de gewrichtsfunctie en vermindert ongemak, zo blijkt uit onderzoek. Bewegen verhoogt de “smering” van het gewricht, de productie van gewrichtsvloeistof en de opname van voedingsstoffen voor het kraakbeen. Bewegen bij artrose verhoogt ook de zelfredzaamheid (het geloof in eigen kunnen), vermindert depressieve symptomen en verbetert de levenskwaliteit. Ken jij een oudere die last heeft van artrose? Dan is het zeker een aanrader om samen te gaan bewegen om de gewrichten zo pijnvrij mogelijk te houden.
Diabetes
In Nederland is diabetes de meest voorkomende chronische ziekte. Meer dan 600.000 senioren, ofwel 22% van de bijna 2,8 miljoen volwassenen boven de 70 hebben diabetes. Diabetes gerelateerde lichamelijke complicaties zijn minder waarschijnlijk bij lichaamsbeweging. Beweging verlaagt bijvoorbeeld het risico op hart- en vaatziekten en verbetert de bloeddruk, het cholesterolgehalte in het bloed en de conditie, terwijl het ook de suikerstofwisseling verbetert. Bij ouderen met diabetes verbetert regelmatige lichaamsbeweging en deelname aan sport de insulinewerking. Het is cruciaal om te voorkomen dat u gaat sporten met te lage of te hoge glucosewaarden, omdat de mens tijdens het sporten insuline gebruikt. Daarom is het cruciaal om de frequentie, duur en intensiteit geleidelijk op te voeren.
Veel voorkomende chronische ziekten en beweging
Leeftijdsgebonden aandoeningen als artrose, hart- en vaatziekten en diabetes komen bij senioren steeds vaker voor als gevolg van het ouder worden. Deze komen soms onverwacht aan het licht bij een medische check-up. Bovendien komt dementie steeds vaker voor. Chronische ziekten en handicaps kunnen grotendeels voorkomen worden door lichaamsbeweging. Met uitzondering van de acute fasen, hebben ook senioren met een ziekte of beperking baat bij regelmatige lichaamsbeweging. Natuurlijk moet u in dit geval wel rekening houden met de verminderde capaciteit en moet u misschien het oefenprogramma aanpassen.
Deze mensen hebben vaak moeite om voldoende beweging te krijgen en ze hebben vaak hulp nodig om naar de sport en beweging faciliteiten te gaan. Denk aan de beweging makelaar of lokale sportcoach als uw hulpbron, omdat zij dienen als schakel tussen het aanbod en de verwijzing. Maar ook de sport- en beweegleider speelt hierin een rol. De ouderen goed kennen en uw verantwoordelijkheid als begeleider serieus nemen zijn hierbij wel essentieel. Naast het instrueren moet u ook een oogje in het zeil houden. Dit is voornamelijk belangrijk als het gaat om ouderen die alleen wonen. Een trainer moet een EHBO-diploma hebben en herhalingscursussen hebben gevolgd.
Hebt u de hulp van een specialist nodig, maar kunt u die niet zelf bieden?
Het kan natuurlijk voorkomen dat jij een oudere met een of meerdere chronische ziekten graag wilt helpen, bijvoorbeeld met meer beweging in het dagelijkse leven, maar dat u zelfstandig die hulp niet of niet goed kunt bieden. In dit geval kunt u voor een verpleegkundige of een andere specialist kiezen. Door hun uitgebreide training en ervaring zijn verpleegkundigen vaak in staat om procedures uit te voeren die als hoog risico worden beschouwd. Wanneer meer zorg thuis nodig is, zijn wijkverpleegkundigen die op de hoogte zijn van de mogelijkheden die er zijn goed in te zetten. Als het gaat om het verlenen van zeer gespecialiseerde verpleegkundige zorg, zoals wondverzorging, is het ook belangrijk dat er met de juiste instellingen wordt samengewerkt. Zelfs als u hulp van een deskundige nodig hebt, is het wel de bedoeling dat u thuis een hoge kwaliteit van leven blijft houden. En bij het inschakelen van deskundigen komen natuurlijk vaak ook kosten (of verzekeringszaken) om de hoek kijken.
Aanbieding
Meer bewegen zorgt meestal voor een vitaler lijf en leven!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Gezondheid is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
Externe bronnen:
Bekijk de aanbiedingen ►