Vriendschappen zijn bijzonder om te hebben. Vaak heeft iemand maar enkele echt goede vrienden. Maar wat als je helemaal geen vrienden meer hebt? Als je geen vrienden meer hebt, kun je je heel eenzaam voelen. Je hebt niemand meer om lief en leed mee te delen of om gewoon even een leuk praatje mee te maken. Vrienden zijn belangrijk voor je sociale contacten. Het ontbreken van vrienden kan naast eenzaamheid meer gevoelens oproepen, zoals verdriet, teleurstelling en moedeloosheid. Hieronder gaan we in op de oorzaken van het geen vrienden meer hebben en wat je kunt doen om meer contacten op te doen.
Negatieve houding als oorzaak
Het feit dat je geen vrienden meer hebt, kan te maken hebben met je eigen gedrag. Heb jij bijvoorbeeld wel eens stil gestaan bij hoe je met anderen omgaat? Soms heb je zelf niet eens door hoe je je gedraagt. Een oorzaak waardoor je vrienden kan verliezen is een negatieve instelling. Mensen zijn niet graag bij iemand die continu klaagt en kunnen je door veel klagen gaan zien als pessimist en egoïst, omdat bij klagen alleen jijzelf belangrijk bent. Ook roddelen kan een reden zijn dat vrienden bij je weggaan. Iemand die veel roddelt, doet dat misschien ook wel over zijn of haar vriend en dus verdwijnt het vertrouwen van de vriendschap.
Laag zelfbeeld en hoge verwachtingen
Bij een laag zelfbeeld heb je weinig eigenwaarde. Of misschien heb je te hoge verwachtingen van je vrienden die ze niet waar kunnen maken. Hierdoor kun je je aangevallen voelen als vrienden niet zijn zoals je verwacht of teleurgesteld zijn als je niet alle aandacht krijgt. Omdat je je niet graag ongelukkig en kwetsbaar voelt, kan je als gevolg hiervan sociale situaties gaan vermijden. Het tast je zelfvertrouwen aan. Op den duur verwatert het contact met je vrienden omdat je er minder aandacht aan besteed, totdat de vriendschap in zijn geheel verdwijnt.
Liefdesrelaties
Sommige mensen kunnen volledig opgaan in hun relatie. Verliefdheid is een fijn gevoel en het zorgt ervoor dat je het liefst ieder moment van de dag met je partner doorbrengt. Je partner is op dat moment je luisterend oor en je steun in allerlei situaties. Als je in die fase geen aandacht meer aan je vrienden besteed, kunnen vriendschappen stuk gaan en heb je op een bepaald moment geen vrienden meer over. Relaties veranderen echter en dus komt er wellicht een moment dat je je vrienden nodig hebt. Als je in de tussentijd dan geen aandacht hebt gegeven aan je vrienden, is het moeilijk om die vriendschappen weer te herstellen.
Ouderdom als oorzaak
Voor het verliezen van vrienden hoeft de oorzaak niet altijd bij jezelf te liggen. Als je ouder wordt, is het logisch dat mensen om je heen overlijden, evenals je vrienden. Zo kan het zijn dat je je levenspartner verliest. Als ook al je vrienden overleden zijn, kan je uiteindelijk alleen achterblijven. Kinderen gaan uit huis, hebben het druk met hun eigen leven en zelf werk je niet meer, waardoor je minder sociale contacten hebt. Al deze oorzaken kunnen ertoe leiden dat je vriendengroep steeds kleiner wordt, waardoor je uiteindelijk geen vrienden meer hebt en denkt “help, ik word oud en zoek hulp“.
Omstandigheden
De omstandigheden waarin je verkeert, kunnen ook invloed hebben op je vriendschappen. Als je financiële problemen hebt, vergt dit veel energie en kan het zijn dat je je zo schaamt voor je situatie, dat je je terugtrekt en minder contact zoekt met je vrienden. Een pensionering of werkloosheid kan ook leiden tot minder vrienden. Je bent niet meer dagelijks onder je collega’s, hebt een ander dagritme dan werkende vrienden en daardoor minder sociale contacten. Een andere situatie die kan ervoor kan zorgen dat je geen vrienden meer hebt, is gepest worden. Dit overkomt zowel kinderen als volwassenen. Het leidt vaak tot een meer teruggetrokken leven en een laag zelfbeeld, waardoor sociale contacten ook minder worden.
Eenzaamheid
Welke oorzaak het ook heeft dat je geen vrienden meer hebt, het resultaat is dat je alleen achterblijft. Dit geeft een sterk gevoel van eenzaamheid. Je voelt je leeg en je mist de aansluiting bij anderen. Eenzaamheid kan zorgen voor allerlei andere persoonlijke problemen, zoals een depressie of een eetstoornis. Ook heeft eenzaamheid een effect op je zelfbeeld, want als oorzaak voor het niet hebben van vrienden zoek je vaak eerst bij jezelf. Het kan je het gevoel geven dat je iets verkeerd hebt gedaan of tekort bent geschoten.
Eenzaamheid bij ouderen
Het komt veel voor dat mensen eenzaam op oudere leeftijd worden. Vrienden overlijden, je stopt met werken, komt minder de deur uit doordat je niet zo mobiel meer bent en je kinderen hebben een eigen leven waardoor je ze nauwelijks ziet. Er wordt gezegd dat meer dan de helft van de Nederlanders van 75 jaar en ouder zich eenzaam voelt. Een belangrijke reden dat ouderen zich eenzaam voelen is, omdat ze zinvolle verbintenissen missen in hun leven. Om te zorgen dat je als oudere niet eenzaam wordt, is het belangrijk dat je sociaal actief blijft en eventueel op zoek gaat naar hulp als je merkt dat je eenzaam wordt.
Wat te doen om meer vrienden te krijgen
Als je het gevoel hebt geen vrienden meer te hebben en eenzaam wordt, is het belangrijk om actie te ondernemen, hoe moeilijk dat ook lijkt. In de maatschappij wordt steeds meer aandacht gegeven aan het probleem van eenzaamheid en gezocht naar oplossingen. Er zijn bovendien veel verschillende manieren om eenzaamheid tegen te gaan en te zorgen dat je weer vrienden maakt. Hieronder staan een aantal manieren uitgelegd hoe je ervoor kan zorgen dat je je weer in het sociale circuit begeeft en weer nieuwe vriendschappen kan sluiten.
Werk aan je zelfvertrouwen
Het verliezen van je vrienden heeft effect op je zelfbeeld. Deze wordt steeds minder, waardoor je je sociaal gaat terugtrekken. Om dit te voorkomen moet je werken aan je zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is sterk verbonden met je sociale vaardigheden. Als je zelfverzekerd bent, maak je sneller een praatje met iemand, maak je iemand aan het lachen en geeft dat direct een goed gevoel. Je kunt alleen aan je zelfvertrouwen werken door jezelf doelen te stellen, zoals ‘vandaag maak ik met minimaal één persoon een praatje’ en kun je dit langzaam uitbouwen. Als je dat moeilijk vindt, kun je je aanmelden voor een cursus zelfvertrouwen, waarbij je samen met een coach aan de slag gaat.
Wees positief richting anderen
Positief zijn helpt om nieuwe vrienden te maken. Door vriendelijk tegen anderen te zijn, complimentjes te geven of anderen te helpen, word je sneller aardig gevonden. En als je als een aardig persoon wordt gezien door anderen, is de kans groter dat hier een vriendschap uit ontstaat. Mensen omringen zich graag door anderen die positief zijn ingesteld, omdat dit zorgt voor een betere sfeer en een goed gevoel. Het loont dus zeker de moeite om een positieve instelling te nemen en te kijken waar dit toe leidt.
Sluit je aan bij een groep
Als je geen vrienden meer hebt, mis je sociale contacten. Om je vriendenkring weer op te bouwen, is het aan te raden om je aan te sluiten bij een groep. Dit kan een vereniging zijn, een boekenclub, een sportclub of een kerkgemeenschap. Je kunt ook een hobby nemen waarbij je ook met andere mensen te maken hebt of vrijwilligerswerk gaan doen. Het belangrijkste is dat je iets kiest waar je interesses liggen, zodat je in contact komt met andere mensen met dezelfde interesses. Dit legt namelijk een goede basis voor nieuwe vriendschappen.
Ga op reis
Een andere manier om vriendschappen te sluiten is op reis. Je kunt natuurlijk zelf een rondreis boeken, waarbij je in hostels slaapt en hier andere mensen ontmoet. Hoewel je op deze manier veel mensen kunt ontmoeten, zijn de contacten vaak wat vluchtig. Een betere manier om vrienden te maken is door een groepsreis te maken. Tijdens een groepsreis ben je langere tijd samen met dezelfde mensen en doe je dezelfde dingen. Dit schept een band, waar weer nieuwe vriendschappen uit kunnen ontstaan.
Toon initiatief
Nieuwe vrienden maken is een proces dat niet altijd uit zichzelf gaat. Soms is het nodig dat je initiatief toont. Kijk bijvoorbeeld eens in je buurt of in jouw omgeving naar personen waarvan je denkt dat je daarbij aansluiting zou kunnen vinden. Maak een praatje met ze of nodig ze eens thuis uit. Een andere vorm van initiatief nemen is door aanwezig te zijn. Ga naar feestjes toe of vraag je collega’s of ze je hulp kunnen gebruiken. Door te laten zien dat je er bent, is de kans groter dat een ander je opmerkt en er een vriendschap ontstaat.
Digitale hulp
In het huidige digitale tijdperk heeft nagenoeg iedereen wel een telefoon, tablet of computer. Hoewel er ook situaties zijn waarin iemand juist vereenzaamd door het veelvuldig gebruik van digitale media, kan het ook een hulpstuk zijn om nieuwe mensen te ontmoeten. Naast dat social media kunnen helpen om met mensen in contact te komen, zijn er tegenwoordig ook allerlei apps voor mensen die zich eenzaam voelen. Via de app kan je in contact komen met lotgenoten, waardoor weer nieuwe vriendschappen kunnen ontstaan. Let er wel op dat alleen aanwezig zijn op deze platforms niet genoeg is. Initiatief tonen en mensen aanspreken helpt om vriendschappen te starten!
Aanbiedingen
Met leuke activiteiten voor ouderen kunt u veel plezier beleven!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een seniorspellen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
"]
Externe bronnen:
Bekijk de beste spellen voor ouderen aanbiedingen ►