Een goede nachtrust is erg belangrijk, vooral voor ouderen. Als gevolg van een slechte nachtrust kan de mentale toestand achteruit gaan, met als gevolg dat ouderen last krijgen van stress. Of iemand een goede nachtrust heeft is afhankelijk van allerlei factoren. In de afgelopen decennia is ontdekt dat een zwaartedeken de nachtrust van mensen kan bevorderen. Met een zwaartedeken voor ouderen wordt er een deken gebruikt, die zwaarder is als een dekbed. Het effect daarvan is dat de oudere die daaronder ligt zich als het ware beschermd voelt. Daardoor ontstaat meer rust, de oudere wordt minder vaak wakker en slaapt meer uren. Bekijk de beste verwaardeken voor ouderen aanbieding
Wat doet een verzwaringsdeken?
Een zwaartedeken doet eigenlijk niets anders dan dat er voortdurend een lichte druk op het lichaam wordt uitgeoefend. De ideale zwaartedeken heeft een gewicht dat ongeveer 10 procent van het lichaamsgewicht van een oudere. Iemand die 80 kilo weegt zal dus een deken moeten hebben van circa 8 kilo. Dat lijkt heel veel, maar het gewicht wordt verdeeld over het volledige oppervlak van de deken. Ouderen die een zwaartedeken gebruiken beschrijven het gevoel dat de deken geeft als een knuffel, die subtiel warm is. Het lichaam ervaart dat als geborgenheid en veiligheid, en dat zorgt ervoor dat u ontspant en snel in slaap valt.
Deep Pressure Stimulation
De zwaartedekens die in de meeste winkels voor slaapartikelen verkocht worden vinden hun oorsprong in de geneeskunde. Enkele tientallen jaren geleden werden de dekens vrijwel uitsluitend toegepast in ziekenhuizen bij patiënten met slaapproblemen. De zogeheten Deep Pressure Stimulation van de deken had een positief effect op de nachtrust van de patiënten. Zozeer zelfs, dat ze merkten dat ze na hun opname thuis lang niet zo goed konden slapen. Toen bekend werd dat de zwaartedekens daar verantwoordelijk voor waren verschenen ze langzamerhand ook in woonhuizen. Inmiddels is de zwaartedeken een erkend product om de nachtrust te verbeteren.
Hoe is een zwaartedeken te herkennen?
Aan de zwaartedeken is niet te zien dat het een speciaal product is met een hoger gewicht. Hij lijkt sterk op een gewoon dekbed. Pas als de deken wordt opgetild merkt u dat er iets met de deken aan de hand is vanwege het hogere gewicht. Dat hoge gewicht is op zich tegennatuurlijk. Dekbedden worden normaal gesproken zo gemaakt dat ze weinig wegen, zacht aanvoelen en warmte goed kunnen vasthouden. Gewone dekbedden hebben de meeste van die eigenschappen ook, maar ze voelen duidelijk veel lichter aan.
Waar zit het gewicht in een zwaartedeken?
Het gewicht in een zwaartedeken is verspreid over het volledige oppervlak van de deken. Dat is maar goed ook, want het zou niet prettig aanvoelen als er een kilo of 8 op uw borst of op uw benen zou rusten. Om ervoor te zorgen dat het gewicht over de deken verspreid is, worden er kraaltjes in verschillende lagen op de deken gemaakt. Die kraaltjes zijn heel klein. Ze hebben een doorsnede van maximaal een millimeter. Dat is de reden waarom ouderen de kraaltjes niet voelen als ze onder een zwaartedeken liggen.
Het is afhankelijk van de kwaliteit van de zwaartedeken van welk materiaal de kraaltjes zijn gemaakt. In goedkopere dekens worden meestal plastic kraaltjes gebruikt. Duurdere dekens worden gevuld met kraaltjes van glas. Door de constructie van de verschillende lagen hoeft u niet bang te zijn dat u zich niet kunt bewegen onder de deken. De druk die u ervaart is subtiel. Het effect is, zoals al enkele keren genoemd, alsof u wordt geknuffeld. Maar als u ‘s nachts druk bent in uw slaap is het gewicht voldoende om u rustig te houden. Bij een gewoon dekbed is de kans groot dat u gaat woelen en het koud krijgt, daarom wilt u liever het beste dekbed voor u.
Waarom voelt een zwaartedeken niet benauwend aan?
Uit angst voor een groot gewicht stellen veel ouderen de aanschaf van een zwaartedeken vaak uit. Ze zijn bang om benauwd te worden onder zo’n deken. Die angst is volledig ongegrond. Zoals is uitgelegd wordt het extra gewicht van een zwaartedeken verdeeld over het totale oppervlak van de deken. Daarnaast zal een groot deel van de zwaartedeken niet bovenop de oudere liggen. Van de maximaal 8 kilo in de zwaartedeken ligt dus een deel naast de oudere op het matras. Het gewicht dat u wel zult voelen kunt u het beste zien als een soort ondersteuning. De dekens onderdrukken de subtiele bewegingen tijdens de slaap, maar dat leidt nooit tot benauwdheid.
Is een verzwaringsdeken niet warm in de zomer?
Vanwege het hogere gewicht van een zwaartedeken denken veel ouderen dat zo’n deken in de zomer erg warm wordt om er onder te kunnen slapen. Dat is een misvatting. De vulling van een zwaartedeken is zo ontworpen, dat die de temperatuur van het lichaam aanneemt. Of het nu winter is of zomer; de deken heeft altijd ongeveer dezelfde temperatuur. In de zomer zal de katoenen hoes van de deken warmte afvoeren en in de winter zal die hoes de warmte juist vasthouden. Als blijkt dat u het toch te warm of te koud heeft in sommige jaargetijden kunt u daarvoor speciale dunnere of dikkere hoezen aanschaffen.
Is het bed gemakkelijk op te maken met een verzwaringsdeken?
Het is voor ouderen, vooral als ze een wat hogere leeftijd krijgen, steeds lastiger om het bed op te maken. Het wordt een zware klus gevonden en de angst bestaat dat een verzwaringsdeken die krachtsinspanning alleen maar groter maakt. Dat is een misverstand. Een zwaartedeken wordt in een speciale hoes met dezelfde afmetingen als een gewoon dekbed op het bed gelegd. Om het gewicht van de deken goed te verdelen zit hij met touwtjes en lusjes aan de hoes vast. Van het extra gewicht merkt u niets, ook niet als de deken recht getrokken moet worden. Het is net zo eenvoudig als het uitdoen van slaapoordoppen.
Kan een zwaartedeken worden gewassen?
Een zwaartedeken kan worden gewassen, maar hij moet dan eerst uit de hoes worden gehaald. De hoes kan in de wasmachine. De zwaartedeken moet met de hand worden gewassen. De reden daarvoor is, dat de deken te zwaar is voor de wasmachine. De kans is groot dat de zwaartedeken tijdens het centrifugeren in een hoek van de trommel blijft liggen. De wasmachine gaat dan enorm trillen, totdat hij uiteindelijk kapot is. De deken zelf moet dus echt met de hand worden gewassen. Gebruik voor de hoes en de deken water dat niet warmer is dan 30 graden.
Merken met de beste verzwaringsdeken voor ouderen
Er zijn tamelijk veel merken die een verzwaringsdeken in het assortiment hebben. Bekende merken zijn Emma, Lucovitaal, Gravity Premium Balance, Calmzy, Nevali en Litollo. Het gewicht van de dekens ligt tussen 5 kilo en 10 kilo. Er is behoorlijk veel keus wat betreft de materialen waarvan de dekens zijn gemaakt. Katoen is een veelvoorkomend materiaal, maar ook bamboe wordt veel gebruikt. De dekens zijn allemaal van een prima kwaliteit en het is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur welke u het beste kunt aanschaffen.
Aandachtspunten bij de aanschaf van een zwaartedeken
Om zoveel mogelijk profijt te hebben van een zwaartedeken is het goed om een aantal kenmerken van de deken in de gaten te houden. Ten eerste is dat het aantal lagen. De betere producten hebben 7 lagen. Die hebben een langere levensduur vanwege extra beschermlagen tussen de vulling. De goedkopere dekens hebben 5 lagen. Wat vulling betreft kan het beste voor glasbolletjes worden gekozen. Die hebben een verkoelend effect in de zomer en zorgen voor een warme deken in de winter. De goedkopere dekens met plastic bolletjes zorgen voor minder verkoeling. Omdat deze dekens ook minder lagen hebben voelen ze meestal net wat minder comfortabel aan.
U moet de zwaartedeken afstemmen op uw eigen gewicht. De deken moet ongeveer 10 procent wegen van uw gewicht. Als u 120 kilo weegt is het ideale gewicht van de zwaartedelen 12 kilo. Als het berekende ideale gewicht precies tussen twee standaardgewichten in zit wordt gewoonlijk het zwaarste van de twee gekozen. Tenslotte moet de deken de juiste afmetingen hebben. Hij moet u volledig bedekken, maar mag niet over de rand van het bed hangen.
Zwaartedekens vergeleken
Uit een vergelijkende test van een aantal zwaartedekens blijkt dat de Lucovitaal Zwaartedeken als beste uit de bus komt voor de samenstelling van het beste bed voor ouderen. Het gaat om een eenpersoonsdeken van 2 meter lang en 1,50 meter breed. De deken heeft een gewicht van 5,5 kilo en de buitenzijde van de deken is gemaakt van 100 % katoen. De deken lijkt door zijn witte kleur op een gewoon dekbed. De vulling bestaat uit watten van polyester, waar micro glaskralen in zijn verwerkt. Daardoor zal het gewicht evenredig over het lichaam verdeeld worden. Deze zwaartedeken kan niet worden gewassen, evenmin als de hoes. De reden waarom deze zwaartedeken als best uit de bus is gekomen is de prijs van nog geen € 50.
Conclusie
Er zijn veel zwaartedekens verkrijgbaar is diverse kwaliteiten. De prijzen van deze dekens zijn aangenaam laag. De prijs is in elk geval geen belemmering als u denkt dat zo’n deken u kan helpen een betere nachtrust te krijgen. Het is bij de aanschaf van zo’n deken belangrijk om het juiste gewicht te kiezen. Een te zware deken zal benauwend aanvoelen en bij een te lichte deken zal het effect te gering zijn om te kunnen spreken van een betere nachtrust.
Aanbieding
Met een goede zwaartedeken kun je de nachtrust bevorderen!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een zwaartedeken is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
Externe bronnen:
Bekijk de beste verwaardeken voor ouderen aanbieding ►