Als je in een rolstoel zit is het niet zo gemakkelijk om er af en toe eens lekker op uit te trekken. De actieradius van een rolstoel is beperkt, zelfs als je een elektrische rolstoel hebt. Het rondje dat je kunt rijden is dus vrij beperkt. Met een rolstoel fiets kun je wat grotere afstanden afleggen. Het wordt dan ineens mogelijk om lekker de natuur in te trekken. Dit artikel gaat over de zoektocht naar +de beste rolstoel fiets, die voldoet aan al je verwachting.
Wat is een rolstoel fiets?
Er bestaan allerlei combinaties van een rolstoel en een fiets. Op sommige kun je als rolstoel gebruiker zonder hulp weg gaan en bij andere combinaties is de hulp van een bijrijder nodig, een soort Duofiets dus, maar met andere functies en kosten. De rolstoel fietsen die hier worden besproken zijn de exemplaren waarbij de rolstoelgebruiker voorop de fiets zit, terwijl die wordt voortbewogen door een begeleider. Bij sommige typen rolstoel fiets wordt de eigen rolstoel meegenomen. Bij andere typen rolstoel fiets moet de rolstoelgebruiker in een speciale rolstoel gaan zitten, die onderdeel is van de fiets. In alle gevallen heb je vanaf de fiets een goed uitzicht op de weg.
Verschil tussen een rolstoel fiets en een rolstoel transportfiets
Bij de fietsen die ontwikkeld zijn voor gebruik met een rolstoel zijn er verschillende typen. Een rolstoel fiets met een transportplateau voor de rolstoel wordt officieel een rolstoel transportfiets genoemd. Een type waarbij de rolstoel een onderdeel is van de fiets heet een rolstoel fiets. Omdat deze beide typen wat gebruik betreft erg op elkaar lijken, worden ze in deze blog allemaal rolstoel fietsen genoemd. Wel zullen de verschillen tussen deze beide uitvoeringen worden besproken. Alle soorten rolstoel fietsen zijn beschikbaar in elektrische versies en varianten met trapondersteuning.
De rolstoel fiets, waarbij de rolstoel een onderdeel is van de fiets, wordt veel gebruikt door mensen die nog een klein beetje mobiel zijn. Zij kunnen op de plaats van bestemming zelf naar een stoel of een tafeltje lopen en daar gaan zitten. Voor wie niet zo mobiel is bestaat er een deelbare rolstoel fiets. Daarbij kan het deel met de rolstoel, dus met de twee voorste wielen, worden afgekoppeld van het achterste deel. Je kunt het deel met de rolstoel dan gebruiken alsof het een gewone rolstoel is. Het gedeelte waarop de begeleider fietst wordt ergens geparkeerd.
Voor wie is een rolstoel transportfiets geschikt?
Welk type rolstoel fiets je het beste kunt kiezen is afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden. Voor wie zelf zonder al te veel moeite kan opstaan uit zijn rolstoel en een paar stapjes kan zetten is een rolstoel fiets met een ingebouwde rolstoel een optie. Deze rolstoelen kunnen op allerlei manieren worden aangepast, zodat je comfortabel kunt zitten. Het is echter essentieel, dat je jezelf zonder veel hulp kunt verplaatsen van je standaard rolstoel naar de rolstoel van de rolstoel fiets.
Voor wie niet meer zelf kan opstaan uit de rolstoel, of bij rolstoelen waarin allerlei essentiële hulpmiddelen zijn geïntegreerd, is de rolstoel transportfiets de beste oplossing. Bij dit type rolstoel fiets kan je standaard rolstoel op een plaat worden gereden, die vervolgens in een goede positie wordt vergrendeld. Ook de rolstoel wordt goed vastgezet, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Deze fietsen, die geschikt zijn voor rolstoelen die met de hand worden voortbewogen en elektrische rolstoelen, worden ook wel plateau fietsen genoemd. Het grootste voordeel ten opzichte van een auto is, dat er geen tilhulp nodig is om met de rolstoel op het plateau te rijden.
Stabiel en comfortabel
Een rolstoel fiets is een stabiel vervoermiddel, waar je veilig in kunt zitten. Deze fietsen hebben aan de voorzijde twee wielen en aan de achterzijde één wiel. Het achterwiel zorgt voor de aandrijving. De begeleider zit aan de achterzijde van de fiets, meestal iets hoger dan de rolstoel. Desondanks hebben beide personen een uitstekend uitzicht. In de praktijk blijkt, dat een tochtje met een rolstoel fiets veel minder gedoe is dan wanneer je er op een andere manier op uit wilt. Als je eenmaal hebt besloten om even weg te gaan ben je binnen een paar minuten met de rolstoel fiets onderweg.
Een belangrijke reden waarom veel rolstoelgebruikers zonder rolstoel fiets minder vaak buiten komen is, dat het zo’n gedoe is voordat je eenmaal op de plaats van bestemming bent. Je moet eerst in de auto gaan zitten, vervolgens moet de rolstoel worden opgeklapt en in de auto worden gedaan, en pas dan kun je vertrekken. Op de eindbestemming moet de omgekeerde procedure worden gedaan. En als je weer naar huis wilt moeten al die acties nog een keer worden herhaald. Het gedoe vraagt veel van de rolstoelgebruiker en van de begeleider. Vooral bij korte ritjes wordt deze hinder als erg bezwaarlijk ervaren.
Alle voordelen van een rolstoel fiets op een rij
Het grootste voordeel van een rolstoel fiets is, dat er een groter gevoel van vrijheid wordt ervaren. Er is geen afhankelijkheid van een vervoersmaatschappij die moet worden gereserveerd en het is minder gedoe om met een rolstoel fiets weg te gaan. Je kunt met deze fiets veel dichter bij de eindbestemming komen dan met een 45 km auto of busje, net als met een scootmobiel. Een rolstoel fiets is bovendien een milieuvriendelijke manier van vervoer. Daarnaast is het gezellig om met een begeleider op pad te gaan. Door de goede ondersteuning bij het trappen en het gemak waarmee een rolstoel op de fiets kan worden gereden is het niet nodig om een begeleider te hebben met veel spierkracht.
Aandachtspunten bij de aanschaf van een rolstoel fiets
Een rolstoel fiets is een serieuze aanschaf, waarbij je met een aantal dingen rekening moet houden. De belangrijkste aandachtspunten worden hier benoemd.
Spierkracht of elektrisch?
Wil je een fiets die volledig met spierkracht moet worden voortbewogen of een elektrische driewieler of fiets. Een elektrische fiets heeft als voordeel dat die op meer soorten terrein en bij allerlei weersomstandigheden kan worden gebruikt. Als er wordt gekozen voor een elektrische rolstoel fiets kun je kiezen voor een exemplaar met trapondersteuning of voor een fiets waarop het helemaal niet nodig is om te trappen. Volledig elektrische rolstoel fietsen zijn duurder dan de fietsen met trapondersteuning. Een rolstoel fiets op spierkracht is het goedkoopst, maar daarvoor heb je een krachtige begeleider met een flinke conditie nodig.
Waarvoor wordt de fiets gebruikt?
Vooral in verband met het comfort moet worden nagedacht over het doel van de fiets. Het comfort van een rolstoel fiets is beter dan dat van een rolstoel transportfiets. Als je van plan bent om de fiets vooral te gebruiken voor korte ritje en boodschappen is een transportfiets een goede optie. Maar als je de fiets wilt gebruiken van lange fietstochten is een rolstoel fiets een betere optie. Als het in en uit de rolstoel stappen fysiek lastig gaat, kun je overwegen om een deelbare rolstoel fiets aan te schaffen. Van zo’n fiets kan het voorste deel ook als gewone rolstoel worden gebruikt.
Accessoires
Bij een rolstoel fiets zijn allerlei bijzondere accessoires verkrijgbaar. Zoals een gordel, waarmee je jezelf goed kunt vastzetten. Als er over een erg hobbelige weg wordt gereden of wanneer er een noodstop moet worden gemaakt loop je daarmee niet het risico uit de fiets te vallen. Als je de rolstoel fiets aanschaft voor lange fietstochten zijn opklapbare voetsteunen erg prettig. Daarmee kun je meer ontspannen op de fiets zitten. Wie graag het gevoel heeft om mee te fietsen kan kiezen voor spiegels. Die zijn in allerlei uitvoeringen verkrijgbaar. Niet alleen om jou in de rolstoel meer te laten zien, maar ook om de begeleider goed uitzicht te verschaffen over het verkeer achter je.
De prijs van een nieuwe rolstoel fiets
De prijs van een nieuwe rolstoel fiets is, net als bij gewone fietsen, sterk afhankelijk van de opties die gewenst zijn. Een optie die veel invloed heeft op de prijs is elektrische ondersteuning. Ondanks dat de prijzen per merk iets zullen verschillen, moet je bij de aanschaf van een rolstoel fiets rekenen op € 4000 tot € 7000. Je kunt een tweedehands rolstoel fiets aanschaffen voor een wat lagere prijs. Wie incidenteel een rolstoel fiets wil gebruiken kan er één huren bij een leverancier of een instelling.
De beste rolstoel fietsen
Na vergelijking van diverse modellen rolstoelfietsen van verschillende leveranciers zijn er twee modellen van leverancier Van Raam als beste uit de bus gekomen. Bij de rolstoel fietsen is dat het model OPair en bij de rolstoel transportfiets het model VeloPlus. Deze beide fietsen beschikken over een versnelling en hebben trapondersteuning.
Kenmerken OPair
Kenmerken VeloPlusDe rijeigenschappen van de rolstoel transportfiets VeloPlus zijn vergelijkbaar met die van het model met de geïntegreerde rolstoel. Deze rolstoel transportfiets is geschikt voor vrijwel elk type rolstoel. Het plateau is kantelbaar, zodat de rolstoel zonder veel inspanningen gemakkelijk op de fiets kan worden gereden. Uiteraard wordt de rolstoel goed vergrendeld.