Het is voor ouderen heel vervelend als ze incontinent aan het worden zijn. Dat veroorzaakt een gevoel van schaamte en veel ongemak. Gelukkig is er een groot aantal producten waarmee deze problemen op een goede manier kunnen worden opgelost. Het prettigst van de meeste producten is, dat niemand ziet dat u incontinent zijn, en dat er geen vervelende luchtjes ontstaan. In dit artikel wordt uitgelegd welke soorten producten er zijn en wat de beste luier senioren is. Incontinent zijn is vervelend, maar het betekent niet dat u alle sociale contacten moet vermijden.
Wat is incontinentie?
Incontinentie betekent dat mensen niet kunnen voorkomen dat ze urine verliezen. De oorzaken daarvan zijn divers. In de meeste gevallen is er geen medische oplossing om een eind te maken aan deze incontinentie. De enige oplossing is, dat er beschermende producten worden gebruikt om de urine op te vangen en om te vermijden dat er vervelende luchtjes vrijkomen. Gelukkig kan dat met behulp van de meeste moderne middelen. Incontinentiemiddelen zijn tegenwoordig zo geconstrueerd dat niet of nauwelijks te zien is dat iemand ze gebruikt. Vaak moet u wel wat moeite doen om de producten te vinden die voor u het beste werken.
Komt incontinentie veel voor?
De meeste mensen die incontinentie hebben proberen dat te verbergen. Toch is het niet iets waar u zich voor zou moeten schamen. Iedereen heeft wel eens moeite om zijn of haar urine op te houden. Bij ongeveer 1,6 miljoen mensen is dat echter zo problematisch, dat ze hun toevlucht moeten nemen tot hulpmiddelen. Daarnaast is er een grote groep mensen, die overmatig vaak naar het toilet moet, meestal om zichzelf gerust te stellen. Incontinentie komt bij mannen en vrouwen voor van elke leeftijd. Er is echter een duidelijke toename te zien naarmate mensen ouder worden. Incontinentie is echter geen typische ouderdomskwaal.
Groot aanbod van veel merken
In plaats van incontinentiemateriaal voor ouderen wordt ook vaak gesproken over luiers voor senioren. Dat roept een beeld op waar de meeste ouderen niet mee vereenzelvigd willen worden. De naam ‘ luier’ doet denken aan de producten die voor kleine kinderen worden gebruikt. Luiers voor ouderen zien er echter heel anders uit. Vanwege het grote aantal mensen dat last heeft van incontinentie is er een groot aantal merken dat deze materialen produceert. Dat is fijn, want er valt dus echt wat te kiezen. Bekende merken zijn Id, Benu, Medireva en Tena. Er zijn ook winkelketens die deze producten onder de eigen naam verkoopt, zoals Etos, Kruidvat, Lidl en Aldi.
Welke soorten luiers voor senioren zijn er?
Het grootste verschil tussen luiers voor baby’s, die iedereen wel kent, en de beste luier senioren is dat luiers voor baby’s verhoudingsgewijs veel dikker zijn. Het is onmiddellijk te zien als een baby of peuter een luier aan heeft. De beste luier senioren is onzichtbaar voor mensen die niet weten dat iemand incontinent is. Een ander groot verschil is de sluiting. Bij de zwaarste uitvoeringen kan de beste luier ouderen door de oudere zelf worden vastgezet op de heup. Ook dat draagt bij een het vermijden van een gevoel van schaamte. Voor de duidelijkheid worden nu alle verschillende soorten incontinentiemateriaal op een rij gezet.
Pants / luierbroekjes
Pants of luierbroekjes zijn bijzonder populair bij ouderen die incontinent zijn. Dat komt doordat het producten zijn die erg comfortabel zijn in het gebruik. Daardoor kan er op een simpele en hygiënische manier worden omgegaan met urineverlies en verlies van ontlasting. Luierbroekjes zien er ongeveer hetzelfde uit als gewoon ondergoed. Ze zijn alleen gemaakt van wat dikker materiaal. Dat zorgt ervoor dat verlies van urine of ontlasting wordt geabsorbeerd. Speciale korrels in de broekjes hebben een sterke mate van absorptie vermogen en zorgen er daarnaast voor dat er geen nare luchtjes ontstaan. Luierbroekjes worden na gebruik weggegooid.
Luierbroekjes worden in vele soorten en maten gemaakt. Ze zijn er voor mannen en vrouwen, maar er zijn ook unisex luierbroekjes. Een nieuwe ontwikkeling is, dat deze pants tegenwoordig in meerdere kleuren worden gemaakt. Ouderen kunnen dus een kleur kiezen die ze mooi vinden, zonder dat er meteen de nadruk op ligt dat ze incontinentiemateriaal gebruiken. Deze pants worden gebruikt als het verlies van urine en ontlasting niet al te groot is. Ze kunnen tot wel 12 uur worden gebruikt. Om de juiste maat en een goed model te vinden worden er door leveranciers proefpakketten beschikbaar gesteld. Senioren kunnen zelf testen welke de beste luier senioren is.
Slips
Als het verlies van urine of ontlasting groter wordt is het mogelijk om van pants over te stappen op slips. Dat zijn producten die meer doen denken aan de luiers die door kleine kinderen worden gedragen als ze nog niet zindelijk zijn. Slips zijn dikker dan pants, maar kunnen ook veel meer vocht opvangen. Het is geen probleem als er 4 liter urine moet worden geabsorbeerd. De slips worden wel erg zwaar van al dat vocht. Daarom worden ze met een plakstrip bevestigd op de heup. Die plakstrips voorkomen dat de slips afzakken als ze te zwaar worden. Slips zijn vanwege hun grotere absorptievermogen wat dikker dan luierbroekjes, maar toch valt het nauwelijks op als de producten door ouderen worden gebruikt.
Inleggers
Voor ouderen die last hebben van beginnende incontinentie is het nog niet nodig om luierbroekjes of slips te gebruiken. De hoeveelheid urine die zij verliezen gedurende de dag is niet zo groot. Een goede oplossing voor dit urineverlies zijn de inleggers. Die zijn wat vorm betreft vergelijkbaar met maandverband. Er zijn ook inleggers voor mannen, al geven die meestal de voorkeur aan andere vormen van bescherming tegen incontinentie. Daarom worden inleggers meestal gebruikt door vrouwen. Er zijn diverse maten en soorten inleggers te koop. De meeste soorten worden na gebruik weggegooid, maar er zijn ook inleggers die kunnen worden gewassen voor hergebruik.
Flex
De functie van de flex lijkt sterk op die van de slips. Ze zijn bedoeld voor ouderen met een zware vorm van incontinentie. Het grootste verschil tussen de flex en slips is, dat de flex door een verzorgende moet worden aangedaan. Dit product is bedoeld is voor ouderen die zichzelf niet meer kunnen aan- en uitkleden. Door een speciale constructie zorgt het bevestigen van de flex niet voor een te grote lichamelijke belasting van de verzorger. Het aan- en uitdoen zorgt voor de oudere die de flex gebruikt ook niet voor veel gedoe. Dit product kan een lange tijd achtereen worden gedragen, want de capaciteit is bijzonder groot. Na gebruik worden ze weggegooid.
Bescherming van het matras
Bij beginnende incontinentie is het niet altijd nodig om beschermende producten op het lichaam te dragen. De eerste signalen dat een oudere incontinent aan het worden is zijn dat het bed en/of dekbed in de ochtend nat is. Om te voorkomen dat het matras hierdoor beschadigt of gaat ruiken kan er gebruik worden gemaakt van bedbescherming. Dat is een matje of een onderlegger, die urine kan absorberen. Zo’n product kan verrassend veel urine opvangen. Sommige exemplaren kunnen worden gewassen, maar er zijn ook bedbeschermingsmaterialen die worden weggegooid.
Vergelijking van de beste luier senioren
Het is erg lastig om de verschillende producten en merken met elkaar te vergelijken. Iedere oudere heeft andere voorkeuren. Incontinentiemateriaal is daardoor erg persoonsafhankelijk. Toch zijn er wel algemene kenmerken op basis waarvan een oordeel kan worden geveld. Dat zijn bijvoorbeeld de huidvriendelijkheid van het materiaal van de luier, de manier waarop het materiaal ademt, het comfort tijdens het dragen, de mate waarin de huid droog wordt gehouden, en de producten die in het materiaal verwerkt zijn bij wijze van geurbestrijding. Op basis van die criteria is de beste luier senioren geselecteerd, de Tena Pants Super ProSkin – M.
Tena Pants Super ProSkin – M
De Tena Pants Super ProSkin – M krijgt dankzij een nieuwe techniek voor de beste pasvorm de titel beste luier senioren. Het is een beschermingsmiddel dat valt in de categorie luierbroekjes, maar door de nieuwe techniek doet dit product eerder denken aan een onderbroek. Het materiaal is vriendelijk voor de huid, zodat er niet snel huidirritatie of uitslag zal ontstaan. Het product heeft een zeer sterk absorberende kern. Die zorgt ervoor dat de huid droog blijft, zelfs als het broekje door het gewicht van het zitten op een stoel onder druk komt te staan.
Nare geurtjes worden volledig geneutraliseerd. Om de luierbroekjes uit te trekken hoeven alleen de zijkanten open te worden gescheurd en daarna worden de broekjes bij het afval gegooid. Deze luierbroekjes zijn geschikt om overdag en ‘s nachts te dragen. Vanwege de goede pasvorm is het een discrete manier om uw incontinentie te verbergen. Deze luierbroekjes worden geleverd in pakken van 12 stuks.
Conclusie
In dit artikel heeft u alles kunnen lezen over beschermingsmiddelen bij incontinentie. Ondanks dat er een beste luier senioren is gevonden is het vooral een kwestie van persoonlijke smaak om de beste beschermingsmiddelen voor u te vinden. Aanbevolen wordt om verschillende producten aan de hand van een proefpakket uit te proberen. Onthoud dat incontinentie een probleem is waar meer dan 1,5 miljoen mensen mee te maken heeft. Het is dus beslist niet iets om u voor te schamen, maar het is ook niet iets waar u dagelijks mee te koop moet lopen.
Agnes Valli zegt
Heel goed uitgelegd. Groet Agnes
10neke zegt
ik loop er niet mee te koop , maar ik vind het geen probleem om incontinent te zijn , toen ik mijn plas niet meer voelde en dus niet meer kon ophouden ben ik gewoon luiers gaan dragen