Als je ouder wordt, komt er een moment dat je stopt met werken en in aanraking komt met de AOW. Wat is de situatie van de AOW 2025? Wanneer kom je in aanmerking voor AOW? Hoe vraag je AOW aan? Welke bedragen zijn hiermee gemoeid? Zijn er verschillende tussen een AOW voor een alleenstaande en iemand met partner? Krijg je vakantiegeld als je AOW ontvangt? Hoe werkt het als je een uitkering ontvangt en de AOW-leeftijd bereikt? En wat als je in het buitenland verblijft? Al je vragen over AOW worden beantwoord in onderstaand artikel.
Wat is AOW?
AOW is een afkorting voor Algemene Ouderdomswet en betreft een basispensioen voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt. Je ontvangt AOW 2025 als je in het verleden in Nederland hebt gewoond of gewerkt en verzekerd bent geweest. De AOW is er, zodat je ook op oudere leeftijd, als je niet meer werkt en geen inkomen meer hebt, toch rond kan komen. AOW ontvang je tot het moment dat je overlijdt. Op welke leeftijd jij AOW gaat ontvangen, hangt af van je geboortedatum. Er zijn online rekentools waarmee je kunt bepalen wanneer jij dit pensioen gaat ontvangen.
AOW leeftijd
Vroeger was het zo dat je vanaf 65 jaar oud AOW kon ontvangen, en hiermee al snel je leukste activiteiten voor ouderen kon bekostigen. Doordat mensen steeds langer gezond blijven en dus ouder worden, is ervoor gekozen om stapsgewijs de AOW leeftijd op te hogen. Om erachter te komen op welke leeftijd je AOW gaat ontvangen, is je geboortedatum van belang. Momenteel wordt ieder jaar de AOW-leeftijd opnieuw bepaald. Ben je voor 1 januari 1959 geboren, dan kun je via een online rekentool kijken wat je AOW-leeftijd is. Ben je later geboren, dan kun je per jaar kijken wat jouw AOW-leeftijd is. De AOW 2025 is bijvoorbeeld voor mensen met een leeftijd vanaf 66 jaar en 7 maanden. In 2025 tot en met 2027 is dit 67 jaar. De AOW-leeftijd daarna is nog niet bekend.
AOW aanvragen
Om je AOW 2025 aan te vragen, ontvang je zo’n 4 tot 5 maanden voor je AOW-leeftijd een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dit is de instantie waar je je AOW zult aanvragen. In de brief wordt uitgelegd hoe je je AOW kunt aanvragen. De aanvraag van je basispensioen kun je eenvoudig via internet regelen. Doe je de aanvraag liever op papier, dan kun je via de SVB een aanvraagformulier opvragen. Heb je 3 maanden voor je pensioenleeftijd nog geen brief ontvangen, dan is het verstandig om zelf contact op te nemen met de SVB. DE SVB kan je vervolgens verder helpen met de aanvraag van je AOW.
AOW en gezinssamenstelling
De hoogte van de AOW 2025 is afhankelijk van je gezinssamenstelling. De bedragen zijn anders voor een alleenstaande dan voor iemand die samenwoont of getrouwd is. Over het algemeen geldt dat een alleenstaande meer ontvangt dan iemand die samenwoont of getrouwd is. Dat komt, omdat een alleenstaande niet kan terugvallen op het inkomen of pensioen van de partner. De hoogte van de AOW wordt afgeleid van het minimumloon. Een alleenstaande ontvangt 70% van het minimumloon. Voor mensen die samenwonen of getrouwd zijn is dit 50%.
Betaaldagen AOW 2025
Net als de hoogte van de AOW, wordt ook ieder jaar de betaaldata bepaald voor de uitbetaling van het basispensioen. Normaal gesproken vindt de uitbetaling rond de 23ste van iedere maand plaats. Afhankelijk van de situatie in een maand, kunnen de betaaldata ook wel eens verschuiven naar de 21ste, 22ste of 24ste van de maand. In 2025 is er bijvoorbeeld een vroege uitbetaling van de AOW op 21 april, 21 juni en 22 december, maar juist een latere uitbetaling op 24 januari en 24 oktober. Maak je gebruik van een buitenlands rekeningnummer om je AOW 2025 op te ontvangen, houd er dan rekening mee dat het langer kan duren voordat het geld op je rekening staat.
AOW en vakantiegeld
Net als bij een normaal inkomen, bouw je naast het maandelijkse AOW bedrag ook vakantiegeld op. Het vakantiegeld van je AOW wordt ieder jaar netto uitbetaald in de maand mei. Ook hier geldt dat het bedrag van het vakantiegeld afhankelijk is van de gezinssituatie. Voor de AOW 2025 is het vakantiegeld van een alleenstaande € 69,30 bruto per maand. Voor iemand die samenwoont of getrouwd is en AOW 2025 ontvangt, is het vakantiegeld € 49,51 bruto per maand. Hoeveel je netto overhoudt, hangt af van je persoonlijke situatie, zoals de gezinssamenstelling en de hoogte van je inkomen. Je kunt in je eigen omgeving op de website van SVB bekijken wat het nettobedrag is.
Blijven werken na AOW-leeftijd
Als je de AOW-leeftijd hebt bereikt, zul je je AOW basispensioen ontvangen. Ook als je nog blijft werken na deze datum, zul je AOW ontvangen. Soms is het fijn om nog even door te blijven werken om extra inkomen te verkrijgen of misschien vind je je werk gewoon heel leuk. De hoogte van dit basispensioen verandert niet als je blijft werken en je kunt je AOW ook niet uitstellen. Wel kan het zijn dat het arbeidscontract verandert als je AOW-leeftijd hebt bereikt. Je betaalt bijvoorbeeld geen AOW-premie meer, maar er moet wel loonheffing betaald worden. Bij één inkomen mag er gebruik worden gemaakt van loonheffingskorting. Je mag zelf bepalen bij welk inkomen dit wordt toegepast.
AOW en samenwonen
Zoals eerder gezegd heeft de gezinssamenstelling invloed op de hoogte van je AOW. Dit geldt ook voor mensen die samenwonen. In principe geldt dat als je samenwoont, je 50% van het minimumloon ontvangt. Hierop zijn echter weer uitzonderingen afhankelijk van de situatie. Woon je bijvoorbeeld samen, maar heb je allebei een huurwoning of koopwoning waarop je staat ingeschreven en waarvoor je de kosten betaald? Dan kan het zijn dat je wordt gezien als alleenstaande en je 70% van het minimumloon ontvangt. Op de website van de SVB worden alle verschillende situaties uitgelegd en wat dit betekent voor de hoogte van de AOW bedragen.
AOW en buitenland
Hoe is je AOW 2025 geregeld als je pas later in Nederland bent komen wonen of juist een aantal jaren van je leven in het buitenland hebt gewoond? Doordat je een deel van je werkende leven niet in Nederland hebt gewoond, is het pensioen dat je in Nederland hebt opgebouwd lager en krijg je op je AOW-leeftijd ook minder uitgekeerd. Als je naar het emigreert, ben je niet voor AOW verzekerd en bouw je geen pensioen in Nederland op. Bij tijdelijk werk in het buitenland is dit meestal wel het geval. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om je vrijwillig voor AOW te verzekeren,
AOW en aanvullend pensioen
Een aanvullende pensioen is een bedrag opgebouwd uit pensioenpremies die je tijdens je werkende leven hebt afgedragen aan een pensioenfonds of wat je wellicht zelf hebt gespaard gedurende je leven. Zodra je de AOW-leeftijd bereikt, kun je aanspraak maken op dit aanvullende pensioen. Als je naast je AOW een aanvullende pensioen ontvangt, verandert dit niks aan de hoogte van je AOW. Deze blijft ongewijzigd en je ontvangt je aanvullende pensioen dus bovenop het basispensioen. Gezien het beperkte basispensioen dat je ontvangt nadat je de pensioenleeftijd hebt bereikt, is het verstandig om tijdens je werkende leeftijd geld opzij te zetten voor een aanvullend pensioen.
AOW overlijdensuitkering
Op het moment dat iemand met een AOW 2025 overlijdt, stopt de uitkering van het bedrag van de AOW. Had de overledene een partner die alleen achterblijft, dan kan deze aanspraak maken op een overlijdensuitkering. Dit is een bedrag dat eenmalig en in één keer wordt uitbetaald aan de nabestaande(n). De betaling hiervan gaat automatisch. Als je als partner ook al AOW kreeg, krijgt je vanaf het moment van overlijden een hogere AOW op basis van een alleenstaande. Als jij als partner nog geen AOW ontvangt, kan je aanspraak maken op een Nabestaandenuitkering (Anw) als je een zorgt voor een kind jonger dan 18 jaar of als je voor minimaal 45% arbeidsongeschikt bent.
AOW en uitkering
Krijg je een uitkering en bereik je de AOW leeftijd, dan stopt de uitkering automatisch en ontvang je een brief van de SVB om je AOW 2025 mee aan te vragen, zie ook hoeveel is aow. In sommige gevallen kan het zo zijn dat de uitkering eerder stopt dan dat je de AOW-leeftijd bereikt en daardoor een periode geen uitkering of pensioen ontvangt. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn als de uitkering zijn maximale duur bereikt voordat je met pensioen gaat. Soms is het mogelijk om in de tussenliggende periode een overbruggingspensioen of vervolguitkering te krijgen. Meer informatie over de verschillende uitkeringen en AOW kun je online terugvinden.
Aanbiedingen
Met leuke activiteiten voor ouderen kunt u veel plezier beleven!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een seniorspellen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
"]
Externe bronnen:
Bekijk de aanbiedingen ►