Ouder worden is niet altijd een pretje. Als je ouder wordt, kan het zijn dat je gezondheid achteruit gaat, je minder vaak de deur uit gaat, minder zelf kan doen, je minder sociale contact hebt en je uiteindelijk eenzaam gaat voelen. Dat kan het moment zijn dat je denkt: ‘help, ik word oud en zoek hulp!’. De eerste stap heb je daarmee al gezet, want het is belangrijk dat je zelf erkent dat je hulp nodig hebt en niet alles meer alleen kan doen. Hieronder gaan we in op het ouder worden en welke vormen van hulp geboden kunnen worden.
Eenzaamheid
Meer dan de helft van de Nederlanders van 75 jaar en ouder geeft aan zich eenzaam te voelen. Dit is een hoog aantal en geeft ook aan wat een belangrijk onderwerp het is. Eenzaamheid op oudere leeftijd komt veel voor, omdat je als je ouder stopt met werken, je dagritme anders wordt, sociale contacten veranderen en de mensen om je heen begint te verliezen. Uiteindelijk kan dit ervoor zorgen dat op het moment dat je denkt ‘ik word oud en zoek hulp’, je minder mensen om je heen hebt die je kunnen helpen als het nodig is.
Geen kinderen
Bij ouderen wordt vaak eerst gekeken naar de kinderen om hulp te verlenen als deze ondersteuning nodig hebben. Maar wat als je geen kinderen hebt? Of als je familie te ver weg woont om je te helpen? En wat als je geen andere mensen in je buurt hebt die voor je kunnen zorgen? Soms is de groep met mensen die je kent groter dan je denkt. Voor kleine zaken, zoals boodschappen of een ritje naar het ziekenhuis kun je bijvoorbeeld ook best de buren, mensen van de vereniging of een (oud-)collega vragen. Heb je langdurige hulp nodig, bijvoorbeeld voor het huishouden of hulp bij wassen en aankleden, dan kun je hier een professionele zorgpartij voor inschakelen.
Thuis blijven wonen
De meeste mensen blijven het liefst zo lang mogelijk thuis wonen als ze ouder worden. Je eigen woning is een vertrouwde omgeving en geeft je een gevoel van zelfstandigheid. Als je ouder wordt kan het echter lastig worden om alles nog zelf in huis te regelen en kun je denken ‘ik word oud en zoek hulp’. Vanuit de overheid wordt het thuis wonen ook zoveel mogelijk gestimuleerd en wordt er extra geld uitgetrokken voor betere ondersteuning en zorg in huis, wordt meer hulp geboden aan mantelzorgers en vrijwilligers en worden er meer woningen gebouwd die geschikt zijn voor ouderen. Ontdek ook zorg au pair in huis.
Thuiszorg
Voor ouderen die thuis blijven wonen en hulp nodig hebben, is het mogelijk om verzorging aan huis te krijgen. Dit wordt thuiszorg of wijkverpleging genoemd. Manieren van hulp die door de thuiszorg worden aangeboden zijn bijvoorbeeld hulp bij het aankleden, douchen, naar het toilet gaan en het aantrekken van steunkousen. De wijkverpleegkundige kan medische zorgen bieden, bijvoorbeeld het verzorgen van wonden of het klaarzetten en toedienen van medicijnen. Thuiszorg zit in het basispakket van je zorgverzekering. Om thuiszorg aan te vragen kun je zelf contact opnemen met een zorgaanbieder of eventueel hulp vragen van de huisarts.
Soorten hulp
Voor ouderen en hulpbehoevenden zijn er heel veel manieren van hulp mogelijk. Afhankelijk van de behoeften van iemand, kan de hulp hierop worden aangepast. Soms kan deze hulp verleend worden door familie en vrienden. In andere gevallen wordt het uitgevoerd door een professionele zorgpartij. Denk je ‘ik word oud en zoek hulp’, dan kan onderstaande informatie je een beter beeld geven van de manieren van hulp die beschikbaar zijn en door wie deze uitgevoerd kan worden.
Hulp in huis
Als je hulp nodig hebt en thuis woont, is er de mogelijkheid om hulp in huis te krijgen. Dit kun je laten doen door familie of vrienden of overlaten aan een professionele zorgpartij. Hulp in huis is erg breed en kan betrekking hebben op allerlei klussen in huis, zoals schoonmaken, de was doen, het verzorgen van dieren en planten, boodschappen doen en het bereiden van maaltijden. Het gaat in de meeste gevallen om niet-medische hulp, maar ondersteuning bij dagelijkse handelingen. Professionele organisaties kunnen naast niet-medische hulp ook medische hulp verlenen door middel van een thuisverpleger.
Dagbesteding
Als je denkt ‘ik word oud en zoek hulp’, omdat je zelf geen activiteiten meer kunt ondernemen en weinig sociale contacten hebt, misschien zelfs geen vrienden meer, dan kun je je aanmelden voor dagbesteding. Onder begeleiding van professionals worden overdag activiteiten gedaan in groepsverband. Hieronder kunnen allerlei activiteiten vallen, zoals samen koffie drinken, sporten, boodschappen doen en groepsuitjes. Dagbesteding wordt vaak ook als een manier gezien om mantelzorgers te ontlasten die dagelijks voor iemand zorgen die hulp nodig heeft. Het geeft de persoon die de hulp nodig heeft de mogelijkheid om langer thuis te blijven wonen.
Aanpassingen en hulpmiddelen
Om thuis te kunnen blijven wonen als je ouder wordt en hulp nodig hebt, kan het zijn dat er aanpassingen in huis moeten worden gedaan of dat je behoefte hebt aan hulpmiddelen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een traplift, het verwijderen van drempels, een handvat of stoel in de douche, het aanschaffen van een sta-op-stoel, een scootmobiel, rolstoel of een rollator. Afhankelijk van de aanpassing die moet worden gedaan, kun je hiervoor terecht bij een thuiszorgwinkel of deze zelf kopen. Voor grotere aanpassingen in huis, zoals het verwijderen van drempels of het installeren van een traplift moet je een bouwbedrijf of een gespecialiseerd bedrijf inschakelen.
Begeleid wonen
Er zijn allerlei manieren waarbij je als oudere toch thuis kan blijven wonen. Speciaal voor ouderen en mensen die hulp nodig hebben, bestaan er woningen waarbij extra diensten worden verleend. Mocht je denken ‘ik word oud en zoek hulp, maar wil mijn huis niet uit’, dan zijn er heel veel soorten varianten van ondersteund of begeleid wonen die hieronder verder worden uitgelegd. Soms vinden kinderen hun ouders te oud om thuis te blijven wonen
Levensloopbestendige woning
Een levensloopbestendige woning is een huis dat is voorbereid op de toekomstige situatie waarin je hulpbehoevend wordt. De woningen zijn zo gebouwd dat je er ook kunt wonen als je ouder wordt of ziek wordt en blijven in zo’n situatie goed toegankelijk. Levensloopbestendige woningen kun je bijvoorbeeld herkennen aan het ontbreken van drempels, het hebben van een traplift of de mogelijkheid daarvoor, beugels in toiletten en douches, brede deuren, antislipvloeren en aangepaste keukens en badkamers.
Woonservicegebied
Een woonservicegebied is niet veel anders dan een gewone woonwijk. Er wonen jongeren en ouderen. Wat een woonservicegebied bijzonder maakt, is dat er veel voorzieningen dichtbij zijn, denk aan winkels, restaurants, een buurthuis, een apotheek en pinautomaten. In een woonservicegebied zijn alle voorzieningen bovendien goed bereikbaar en toegankelijk voor mindervaliden. Vaak zie je dat er in de buurt van de woonwijk ook een verpleeghuis is en dat verschillende zorgpartijen samenwerken in de wijk. Als mogelijkheid voor het ‘ik word oud en zoek hulp’-probleem, is een woonservicegebied een eerste, minder intensieve stap.
Serviceflat
In een serviceflat woon je zelfstandig in een appartement en maak je gebruik van de gemeenschappelijke voorzieningen die worden aangeboden. Het aanbod van voorzieningen kan per serviceflat verschillen. De diensten die worden aangeboden zijn er vooral op gericht om het leven makkelijker en comfortabeler te maken. Je kunt hierbij denken aan een boodschappendienst, winkeltjes, een kapper, recreatieruimte en een maaltijdservice. Het kan zijn dat de diensten in een vast pakket worden aangeboden waarvoor je betaalt, maar het kan ook zijn dat je voor de diensten los betaalt. In alle gevallen komen deze kosten bovenop de kosten voor het kopen of huren van het appartement.
Aanleunwoning
Een aanleunwoning lijkt op een serviceflat in de zin dat je zelfstandig in de woning woont en gebruik kunt maken van voorzieningen die worden geboden door een dichtbij zijnde instelling voor ouderenzorg. Diensten die bijvoorbeeld worden aangeboden zijn een boodschappendienst, maaltijdbezorging, kapper en alarmsysteem in geval van nood. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je minimaal 55 of 65 jaar oud zijn en een redelijke mate van zelfstandigheid hebben.
Kangoeroewoning
Een kangoeroewoning bestaat uit twee woningen of woonruimtes waarin zelfstandig gewoond kan worden, maar die aan elkaar verbonden zijn, bijvoorbeeld door een intern afsluitbare verbindingsdeur. Op deze manier hebben beide woningen hun eigen mate van zelfstandigheid, maar kan er in het geval van hulp eenvoudig van de ene woning naar de ander woning worden gelopen. Niet iedereen kan zomaar in een kangoeroewoning gaan wonen. Er zijn veel regels die ook nog eens regelmatig veranderen. Het is daarom goed om je verder over deze oplossing te laten informeren als je hierin geïnteresseerd bent.
Zorgappartement of zorghotel
Een zorgappartement is een appartement waarin je zelfstandig kunt wonen en gebruik kunt maken van de zorgvoorzieningen die worden geboden. Een zorgappartement is anders dan een aanleunwoning in de zin dat er meer zorgvoorzieningen worden geboden en deze ook direct in de omgeving aanwezig zijn. Een zorghotel is een plek waar tijdelijke zorg kan worden gegeven. Dit is bijvoorbeeld nodig in het geval dat je na een ziekenhuisbehandeling zorg nodig hebt die thuis niet kan worden gegeven of als je op de wachtlijst staat voor een verpleeghuis en niet meer thuis kunt wonen.
Verzorgingshuis
Een verzorgingshuis is een minder zelfstandige manier van wonen dan de eerder genoemde opties. Het is een plek waar je kunt verblijven als je niet meer zelfstandig kunt wonen en veel hulp nodig hebt, bijvoorbeeld met wassen, aankleden, eten en naar bed gaan. Als je denkt ‘ik word oud en zoek hulp’, maar er nog niet aan toe bent om fulltime in een verzorgingshuis te wonen, kun je er ook voor kiezen om overdag naar een verzorgingshuis te gaan en ’s avonds naar je eigen huis.
Verzekering vinden
Wil u precies weten wat voor 24u zorg aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare 24u zorg specialisten in uw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heeft u de prijzen al in huis zodat u eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heeft u de 24u zorg specialist gevonden die uw project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doet u bij ons volledig vrijblijvend. U zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste 24u zorg Offertes, Gratis!
Externe bronnen: